Насловна Политика Припрема се копнена инвазија Турске на Сирију?

Припрема се копнена инвазија Турске на Сирију?

0
ПОДИЈЕЛИ

Према писању локалних турских медија, председник Реџеп Тајип Ердоган припрема копнену инвазију на Сирију, што би грађански рат у тој држави претворило у масовни међународни војни сукоб на самој граници Европе, пише британски Дејли Телеграф.

sirija

Лист, међутим, наводи да  још није потпуно јасно хоће ли уистину доћи до војне акције.

Војска наводно, пише лист, није превише задовољна с планом убацивања пешадије у грађански рат.

Остаје, додаје се, и питање да ли би таква интервенција била легална према турском закону, без гласања у парламенту, или према међународним законима, без резолуције Савета безбедности УН.

Ердоган је, преносе медији, одобрио промену правила ступања у сукобе, договорених с турским парламентом, како би омогућио турској војсци да удари на позиције Исламске државе, али и режима сиријског председника Башара ал-Асада.

Циљ је да се успостави тампон зона за избјеглице, а против Исламске државе, а главни циљ те интервенције биће спречавање настанка курдске државе на граници с Турском.

Курдски гардисти у Сирији (YПГ) у протеклих неколико месеци успоставили су контролу над делом територија на северу земље који се граничи с Турском.

 „Никад нећемо допустити успостављање државе на северу Сирије, а на нашем југу“, изјавио је Ердоган прошлог викенда и додао да ће Турска наставити своју борбу против тога, без обзира на цену.

Планови за војну инвазију Сирије расправљани су на седници Националног савета безбедности пре неколико дана, а медији су обавештени да би Турска до петак могла да пошаље 18.000 војника преко границе.

Њихов би циљ био заузети територију дугу око 100 километара и око 30 широку, укључујући гранични прелаз Јараблус, тренутно у рукама Исламске државе, као и прелаз Азаз, који тренутно држи Војска слободне Сирије (ФСА), али је под нападом Исламске државе.

Тампон зона омогућила би Турској смештај сиријских избеглица изван својег територија, но под њеном заштитом, а такође би спречила и спајање две територије тренутно под контролом курдских милитаната, које Турска сматра непријатељском силом.

За Ердогана и турску владу, YПГ је изданак герилске групе ПКК, која се већ деценијама бори за аутономију Курда на југоистоку Турске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here