Насловна Друштво Припадници осам националних мањина у Србији слушају наставу на свом језику

Припадници осам националних мањина у Србији слушају наставу на свом језику

0
ПОДИЈЕЛИ

Према подацима који су објављени на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, припадници националних мањина у Србији целокупну наставу на свом језику могу слушати на осам језика, у 165 основних и 54 средњих школа, налази се у саопштењу прес центра.

У Канцеларији за људска и мањинска права за сајт Комшијске новости навели су да се у претходној школској години основно образовање на језицима националних мањина одвијало у 45 локалних самоуправа, а средње у њих 24.

По евиденцији Министарства просвете, науке и технолошког развоја образовање на језицима националних мањина у основним школама организовано је на 14 језика за укупно 46 191 ученика.

Од тога, целокупно образовање на језицима националних мањина у основним школама организовано је на осам језика: албанском, босанском, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком и хрватском, за укупно 34 740 ученика основних школа и 2368 одељења.

Целокупно средње образовање на истих осам језика похађали су ученици 484 одељења, њих укупно 9741.

Припадници буњевачке, влашке, македонске, ромске, украјинске и чешке националне мањине не похађају целокупну наставу на језицима своје мањине, али слушају предмет „Матерњи језик са елементима националне културе“.

Настава на једном језику одвија се у 89 одсто основних школа у Србији, на два језика у 10 одсто, док се у мање од 1 одсто основних школа настава одвија на три и четири језика, показују подаци Министарства просвете.

На албанском језику настава се одвија у 12 основних школа, на босанском и мађарском у по осам, на румуском и словачком у по четири основне школе и на русинском у једној.

У 122 школе у Србији настава је двојезична. На српском и мађарском језику настава је организована у 68 школа, на српском и босанском у 18, српском и румунском у 12, колико и на српском и словачком. У пет школа настава се одвија на српском и хрватском, у четири на српском и албанском, у две на српском и русинском, а у једној на српском и бугарском.

Настава на три језика одвија се у три школе. Настава на српском, мађарском и словачком се одвија у две школе, а настава на мађарском, српском и словачком у једној. На четири језика настава се одвија у једној школи и то на мађарском, српском, мађарско-немачком и српско-немачком, налази се у саопштењу.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here