Насловна Политика Пријетње Запада Москви због Украјине

Пријетње Запада Москви због Украјине

1
ПОДИЈЕЛИ

Амерички и француски предсједник Барак Обама и Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел обећали су „јаку реакцију“ Запада у случају „велике повреде“ примирја на побуњеном проруском истоку Украјине. Они су позвали на јачање улоге ОЕБС у надгледању примирја.

obama-oland-merkel-irenefgoros-com

Тај став је договорен у телефонским разговорима у понедјељак и уторак француских и америчких предсједника и њемачке канцеларке, као и с британским премијером Дејвидом Камероном, италијанским Матеом Ренцијем и с предсједником Европског Савјета Доналдом Туском, саопштено је прошле ноћи у Паризу.

Иако Русија није поименце поменута, пријетња о оштром одговору на кршење примирја је јасно упућена њој, јер Кијев и Запад тврде да она наоружава побуњенике и распоређује регуларне снаге у Украјини, што Москва жестоко негира.

Међутим, изгледа да саопштење Јелисејске палате значи и да у непосредној будућности неће бити нових санкција против Русије. Шест лидера је затражило и „јачање капацитета Организације за сигурност и сарадњу у Европи ОЕБС“ да би се осигурало поштовање прекида ватре и повлачење тешког наоружања с линије фронта, саопштио је Париз.

Раније у уторак, украјински предсједник је потврдио да су се Берлин, Париз и Москва споразумјели о распоређивању посматрача ОЕБС на најкритичнијим мјестима у зони једанаестомјесечног сукоба, током којег је погинуло више од 6.000 људи.

Док изгледа да је, упркос спорадичним сукобима, западњацима лакнуло због релативног мира у источној Украјини последњих неколико дана, предсједник Порошенко је упозорио на прерани „оптимизам“. „Нити има општег и трајног прекида ватре побуњеника, нити потпуног повлачења њиховог тешког наоружања“, рекао је он у уторак у телефонском разговору с предсједником Европског савјета.

Уз то се амерички генерал Мартин Демпси заложио да САД оружјем снабдију Украјину у оквиру НАТО-а јер, како је рекао у Одбору Сената америчког Конгреса за оружане снаге, „Путинов крајњи циљ је да разбије НАТО“.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here