Насловна Поглед Причама о руској подршци обманули јавност

Причама о руској подршци обманули јавност

0
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Мило Ђукановић и други највиши званичници владајуће коалиције обманули су црногорску јавност тврдећи да Русија има разумијевања за намјеру власти у Подгорици да држава постане чланица НАТО-а.

pokret za neutralnost

Последње изјаве руског амбасадора Андреја Нестеренка и шефа дипломатије Ссргеја Лаврова показале су да ширење НАТО-а на западни Балкан, укључујући и Црну Гору, у Москви доживљавају као провокацију.

У више јавних наступа након посјета Москви, али и током сусрста са руским званичницима у Подгорици црногорски функционсри су тврдили да Русија разумие намјеру Црне Горе да уђе у НАТО и да тај потез Подгорице нема антируски карактер. Чак је и на премијерском сату у априлу прошле године Ђукановић афирмисао сличан став и то свега нсколико дана након што је из Владе у Москви саопштено да је „у својим наступима Мило Ђукановић допустио и непријатељске изјаве на рачун Русије, које у комбинацији са придруживањем Црне Горе санкцијама ЕУ изазивају дубоко разочарање”.

Из Покрета за неутралност Црне Горе казали су да су обмане уобичајене за Ђукановића и црногорску власт. Тврде да је по диктату Вашингтона црногорски прсмијер морао да окрене леђа Русији зарад очувања своје слободе.

Обмањивање је модус вивенди црногорске власти, то јест седмоструког премијера Мила Ђукановића, па то није изузетак ни у овом случају. Ђукановић овдје чини исто оно што раде његови атлантистички ментори у Вашингтону на високом нивоу. Док се деценијама, од пада зида у Берлину, примичу свом циљу – границама Русије истовремено причају како им то није циљ, како је ријеч само о вољи влада и грађана држава које гутају у своје окриље указали су у Покрету за неутралност Црне Горе.

Према њиховој оцјени, Ђукановић је сјајан послушник, што су одавно осјетили на Западу, и он ту политику преваре и филозофију обмањивања спроводи овдје у Црној Гори.

Јасно је одавно о чему се ради зарад геополитичких интереса Запада, то јест Вашингтона, НАТО као продужена батина САД изводи својевсрни „поход на Исток”, на онај дио свијета који садржи највеће залихе енергената, сматрају у Покрету за неутралност Црне Горе.

У јесен прошле године, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да се потенцијална експанзија НАТО-а ка бившим југословенским републикама Црној Гори, Македонији и Босни и Херцеговини у Москви доживљавају као неодговорну политика и провокацију.

Прије неколико дана амбасадор Црне Горе у Подгорици Андреј Нестеренко рекао је да Русија не може игнорисати ширење НАТО-а и приближавање руским границама, те да Москва има довољно разлога да вјерује да иза ширења те алијансс стоји приирема за нову конфронтацију са руском државом.

Премијер нема слободу одлучивања

Према тврдњама представника Покрета за неутралност Црне Горе, премијер Ђукановић у једној мјери сада показује и елементарни страх годинама су он и његови живјели на таласу руских инвестиција, па када је, по диктату из Вашингтона, морао да зарад очувања своје слободе окрене леђа Русији, мора да маже Москву.

Ипак, то је више него очигледно, тако да његови блефови личе на трзаје човјека који нема слободу одлучивања, којем се диригује из иностранства, са Запада кажу у Покрету за неутралност Црне Горе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here