Насловна Друштво Прича о погибији српске девојчице блокирана на „Фејсбуку”

Прича о погибији српске девојчице блокирана на „Фејсбуку”

0
ПОДИЈЕЛИ

На највећој друштвеној мрежи забрањено дељење вести о страдању Јулије Брудар 1999. на основу пријава албанске групе.

1417592_388692571275648_1603174280_o

На шеснаесту годишњицу бомбардовања СР Југославије, портал северног Косова (коссев.инфо) подсетио је на трагичну смрт десетогодишње Јулије Брудар. Линк ка овој причи масовно се делио преко „Фејсбука” све док у вечерњим сатима администратори највеће друштвене мреже нису блокирали ту могућност, на основу пријава више корисника из групе „Етничка Албанија” да је небезбедан за коришћење.

„Косово Север портал” је истовремено на „Фејсбуку” добијао поруке са фотографијама на којима се промовише такозвана „Етничка Албанија”.

„Увек размишљајте о реалности Албанаца и њиховој историји, не причајте празне приче и не правите лажне приче и лажну историју о природној и аутохтоној земљи Албанаца, јер је она независна од 28. новембра 1912. Хвала на сарадњи!!!” једна је од порука коју је портал добио од профила „Етничка Албанија”.

„Хитно смо писали ’Фејсбуку’ и исту вест закачили на нов линк. Још неколико страница са севера Косова је у протеклим данима пријављено да наводно садрже увредљив садржај, као и наша, и ’Фејсбук’ их је блокирао. Очигледно је да се ради о добро организованој акцији Албанаца који пријављују српске странице на овој друштвеној мрежи те им ’Фејсбук’ гаси профиле,” каже главна и одговорна уредница портала Татјана Лазаревић.

„Фејсбук”, „Твитер”, „Јутјуб” и други друштвени медији на интернету стално допуњавају списак правила шта није дозвољено објавити и делити. Међутим, сви се ослањају на кориснике да сами пријаве садржај који крши правила. Практично сваки корисник може да пријави садржај који сматра неприкладним, а администратори немају времена ни могућности да сваку пријаву детаљно провере.

Уредница „Косово Север портала” наглашава да је објављени текст о Јулији Брудар трагична прича, ослобођена било какавог језика мржње.

Када је почело бомбардовање, уредник ТВ Приштина Бранко Брудар склонио је своје ћерке на, како је веровао, безбедније место у Мурино на северу Црне Горе, десетак километара од Плава. Једна од њих је са још двоје деце погинула када су на продавницу у којој су се затекли пале НАТО бомбе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here