Насловна Политика Пресуде у спору Србије и Хрватске

Пресуде у спору Србије и Хрватске

0
ПОДИЈЕЛИ

Међународни суд правде у Хагу донио је пресуду по узајамним тужбама за геноцид Хрватске и Србије, која ће, уз образложење, бити саопштена у првој седмици фебруара, пише београдска штампа.

Zastava-Srbija-Hrvatska

Стручна јавност оцјењује да највеће изгледе има одлука о одбацивању обје тужбе.

Jош се у строгој тајности држи шта стоји у одлуци, али стручњаци за међународно право не очекују да ће судије пресудити у корист једне од страна у процесу, већ су ближи увјерењу да ће донијети пресуду у којој ће обје стране бити проглашене кривима за неке од злочина које су починили припадници хрватских, односно српских јединица.

Политика, међутим, пише и да не би требало занемарити чињеницу да је тај суд знао и непријатно да изненади Београд својим одлукама, као када је 2007. констатовао да је Србија прекршила Конвенцију о геноциду јер није учинила све што је у њеној моћи да спријечи злочин у Сребреници, док је 2010. тај исти суд пресудио да Декларација о независности Косова није у супротности с међународним правом.

Лист подсјећа и да ће већ 6. фебруара доћи до промјене у 15-чланом судском вијећу, када ће у том суду Уједињених нација у Хагу заклетву положити троје нових судија с мандатом од девет година – Јамајчанин Патрик Липтон Робинсон, Џејм Ричард Крофорд из Аустралије и Кирил Геворгијан из Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here