Насловна Политика Преминуо саудијски краљ Абдулах

Преминуо саудијски краљ Абдулах

1
ПОДИЈЕЛИ

Краљ Саудијске Арабије Абдулах, моћни савезник САД који се придружио званичном Вашингтону у борби против екстремистичке организације Ал Каиде и радио на модернизацији своје ултра-конзервативне муслиманске краљевине примјеном постепених, али значајних реформи, преминуо је данас у 91. години.

abdulah

Откад је 2005. године ступио на пријесто, а практично и деценију прије тога док је био регент, Абдулах је настојао да моћ своје краљевине као значајног произвођача нафте употријеби за преобликовање Блиског Истока, пренијела је агенција АФП.

Његов приоритет током владања је био да се одупре утицају ривалске државе Иран, чије је становништво већински шиитско, а заједно са другим сунитским монарсима са Блиског Истока се такође противио таласу продемократских протеста који су почетком ове деценије захватил тај регион, сматрајући те устанке пријетњом по стабилност Блиског Истока и по сопствене тронове.

Краљ Абдулах је одржавао историјски блиске односе са званичним Вашингтоном, али је било и неслагања, и то онда када би саудијски владар покушао да те односе обликује према интересима своје краљевине, наводи АП.

Абдулаху је сметало што Бијела кућа није успијевала да постигне разрјешење израелско-палестинског конфликта, а такође је вршио притисак на администрацију предсједника САД Барака Обаме да заузме оштрији став према Ирану и да одлучније подржи сунитске побуњенике у њиховом настојању да са власти у Сирији свргну предсједника Башара Асада.

Вијест о Абдулаховој смрти објављена је данас на саудијској државној телевизији. Новим краљем је проглашен његов 79-годишњи полубрат принц Салман, досадашњи пријестолонасљедник, који је у посљедње вријеме постепено преузимао неке дужности.

Абдулах је рођен у Ријаду 1924. године као један од више десетина синова оснивача Саудијске Арабије, краља Абдул-Азиза Ал Сауда. Завршио је само основно образовање, а умјесто учења је био више заинтересован за јахање коња и лов са соколовима.

Васпитан је строго, што показује и податак да је као младић провео три дана у затвору на налог свог оца, који га је тако казнио зато што није уступио своју столицу једном посјетиоцу, противно бедуинском гостопримству.

Пријестолонасљедником је проглашен 1982. године, кад је на пријесто дошао његов полубрат Фад. Он је, међутим, 1995. године доживио мождани удар, па је Абдулах као регент практично засјео на трон. Званично је постао краљ 2005. године.

Његов циљ је био да модернизује краљевину, укључујући оспособљавање радне снаге и давање већих права женама. Абдулах се снажно залагао за образовање, па је у Саудијској Арабији градио универзитете, а за студенте ван земље је повећавао стипендије.

Абдулах је по први пут у историји своје земље омогућио женама мјесто у савјету Шура, тијелу које савјетује краља и владу, а обећао је и да ће жене ове године моћи да гласају и кандидују се на општинским изборима, што су једини избори који се одржавају у тој земљи.

Поред тога, Абдулах је 2009. именовао прву жену замјеницу министра и омогућио да жене раде као адвокати, а саудијске спортисткиње су такође први пут учествовале на Олимпијским играма 2012. године у Лондону.

„Он је био на челу једне државе која је полако напредовала, било сама или под његовим вођством. Мислим да је ипак могао да има и већи утицај на стварање модерније верзије ислама“, изјавила је Карен Елиот Хаус, ауторка књиге „О Саудијској Арабији, њеном народу, прошлости, религији и линијама подјеле“.

Било каква промјена се, међутим, одвијала под условима саудијске краљевске породице, наводи АП, подсјећајући да је након Арапског прољећа 2011. званични Ријад оштро реаговао на сваки покушај изражавања незадовољства.

Тако су специјалци силом угушили уличне демонстрације шиитске мањине, више десетина активиста је било ухапшено и судило им се на антитерористичком суду који је основао управо Абдулах.

Од тада саудијске власти помније прате друштвене медије, на којима грађани све чешће изражавају бијес због корупције и високе незапослености, а такође збијају шале на рачун монархије.

Абдулаха је надживјело више од 30 дјеце, које је добио у браку са десетак жена.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Јасно ми је да није лако доћи до тачног податка, али одвратно звучи: „преко тридесет дјеце“ и „десетак жена“. На тај начин као да дијелите вриједности и „поштовање“ које се у поменутој земљи испољава, посебно, према женама. Нису жене и дјеца потрошна роба, па ваљда заслужују да им се макар тачан број зна ? Ми ипак живимо у макар мало другачијој култури, па направите тај истраживачки напор и сазнајте тачан број жена и дјеце тим прије јер сте преминулог суверена назвали реформатором !? А и себе и нас ради !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here