Насловна Друштво Преминуо композитор Сер Џон Тавенер

Преминуо композитор Сер Џон Тавенер

0
ПОДИЈЕЛИ

Sir John Tavener

Данас је у 69. години у свом дому у Дорсету, преминуо, Сер Џон Тавенер, један од водећих британских композитора класичне музике 20. и 21. века, преноси Б92.

Током живота је имао проблема са здрављем. Године 1979. доживео је мождани удар, а 1990. му је дијагностикован Марфанов синдром, наследно обољење које изазива срчане проблеме.

Године 2007. је доживео тежак срчани удар. Рођен у Лондону, похађао је Краљевску музичку академију, а био је познат по делима инспирисаним дубоким мистицизмом.

Започео је каријеру 1960-их у чувеној издавачкој кући ,,Епл“, за коју су били везани и Битлси. Два пута је номинован за престижну Меркјури награду – 1992. и 1997. године. Титулу витеза добио је 2000.

Године 1992, његова поетска кантата ,,Вео“ била је неколико месеци на првом месту листе класичних хитова, а 1997. његова ,,Песма за Атину“ изведена је на сахрани принцезе Дајане.

Тавенер је 1977. године прешао у православље и приступио Руској православној цркви. Утицај православља и раније се осећао у његовој музици, а од тада је постао доминатан.

Осмотонски византијски канон, на пример, користио је у Реквијему за Ану Ахматову из 1980. Међу његова важнија дела спадају ,,Акатист Дана захвалности“, ,,Покров“, ,,Обећања“ и ,,Вечита зора“ коју је компоновао на поезију Вилијама Блејка.

Посланица љубави посвећена српским мученицима

,,Посланицу љубави“, петнаестоминутну композиција на стихове средњовековних српских аутора, компоновао је 2001. године (по први пут користећи Антологију средњовековног српског песништва и посветио је ,,српским мученицима“).

Монументално дело, ,,Завеса Храма“ чије извођење, уз учешће четири хора, неколико оркестара и бројних солиста, траје седам сати, рађено је по текстовима из антологије Средњовековна и ренесансна српска поезија, 1200-1700, Предрага Р. Драгића Кијука.

,,Писање музике је био мој пут ка Богу“, казао је једном приликом Тавенер, који је упркос упозорењима лекара, након срчаног удара 2007, наставио да компонује.

Прошлог лета је представио три своја дела на Међународном музичком фестивалу у Манчестеру.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here