Насловна Друштво Преминуо академик Драгомир Виторовић

Преминуо академик Драгомир Виторовић

0
ПОДИЈЕЛИ

Академик Драгомир Виторовић, редовни члан Српске академије наука и уметности преминуо је у четвртак у 89. години живота, саопштила је САНУ.

209311

Академик Виторовић рођен је у Београд, 17. септембра 1926. године.

У САНУ је обављао функције Секретара Одељења хемијских и биолошких наука, од 1998. до 2002. године.

Академик Виторовић био је наш врсни хемичар. Област рада била му је хемијска технологија и органска геохемија. Докторирао је 1956. године на Природно-математичком факултету у Београду.

Радио је као професор универзитета, Природно-математичког факултета у Београду. У звање редовног професора изабран је 1973. године. Радио је и као саветник и истраживач у Центру за хемију ИХТМ.

Током богате научне каријере био је и члан Одељења природно-математичких наука, а након тога Одељења хемијских и биолошких наука, Српског хемијског друштва, Уније хемијских друштава Југославије, Међународне уније за чисту и примењену хемију, Европског удружења органских геохемичара и Америчког хемијског друштва.

У САНУ је поред осталог био ангажован у раду Одбора за хемију, и Одбора за геохемију.

Академик Виторовић, научник светског ранга добитник је многих награда и признања, као што су Октобарска награда Београда, 1972. године, Седмојулска награда 1988. и Орден рада са црвеном заставом 1981. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here