Насловна Друштво Преминула Колин Мекалоу, ауторка романа „Птице умиру пјевајући“

Преминула Колин Мекалоу, ауторка романа „Птице умиру пјевајући“

0
ПОДИЈЕЛИ

 Аустралијска бестселер ауторка Колин Мекалоу чији је роман “Птице умиру пјевајући” продат у 30 милиона примјерака широм свијета, преминула је после дуге болести у болници на острву Норфолк.

kolinda

Имала је 77 година, саопштио је њен издавач.

И поред здравствених и проблема са видом Мекалоу је и даље писала књиге, диктирајући их, навела је директорка аустралијског Харпер Колинса, Шона Мартин.

– Била је увијек брзог језика и директна и радовали смо се њеним доласцима са Норголка и сваком њеном новом рукопису који је доносила у ручно рађеним браон кутијама са својим именом – рекла је Мартин.

Током своје каријере написала је 25 романа а последња књига “Битерсвит” објављена је 2013.

Каријеру је отпочела 1974. романом “Тим” који је после преточен у филм гдје је Мел Гибсон играо младог, ментално обољелог радника који се упушта у везу са средовјечном женом.

Њен други роман “Птице умиру пјевајућу” (код нас га је објавио Евро Дјунти) објављен је 1977. и захваљујући мини серији из 1983. са Рејчел Ворд и Ричардом Чемберлејном постао је планетарни бестселер. Серија је иначе освојила четири Златна глобуса.

Београдска Лагуна објавила је њене “античке” романе – “Октобарски коњ”, “Цезар”, трилогије “Цезарове жене”, “Фортунини миљеници”, “Венац од траве”, “Први човек Рима”…

Мекалоу је рођена 1937. По образовању је била љекар неурофизиолог и радила је као истраживач у области неурофизиологије на универзитету Јејл а у сиднејској Ројал Норт Шор болници је основала одјељење за неурофизиологију.

Осим прозом, бавила се и писањем текстова за позоришне мјузикле. Са супругом Риком Робинсоном живјела је на оствру Норфолк у Јужном Пацифику.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here