Насловна Мозаик Преминула Есма Реџепова

Преминула Есма Реџепова

0
ПОДИЈЕЛИ

Свет је изгубио једну од назначајнијих интерпретаторки ромске музике и то је апсолутно велики губитак за нашу културу и друштво уопште, казао је Тањугу прослављени бубњар Драгољуб Ђуричић на вест да је Есма Реџепова звезда „Wорлд мусиц“ сцене преминула јутрос у Скопљу.

Ђуричић је казао да је као мали запамтио њен концерт на коме је био и да се „феноменално провео“.

„Био је то један од првих концерата у мом животу које сам видео и стално сам касније кроз свој музички развој размишљао са којом енергијом и са колико страсти та жена шири радост са сцене. Касније сам имао прилике да је упознам као бубњар групе ‘Леб и сол’ у Скопљу. Једно време сам је посећивао у њеној кући у Београду. Она је становала у кући коју је само двориште делило од куће Предрага Цунета Гојковића, па сам размишљао како та два великана светске музике живе на тако малом простору“, казао је Ђуричић.

Рок критичар и публициста Петар Јанатовић је казао да је отишла аутентична звезда „Wорлд мусиц“ сцене.

„Реџепова је ширила позитивну енергију на изуезатан уметнички начина. Она је била неизмерно срећна на сцени и у животу окрижена љубављу. Сећам се да сам је на једном ‘Еxит’ фестивалу видео на сцени како лудо забавља те клинце који су дошли у Нови Сад због рокенрола. Била је аутентична звезда каквих је данас мало на сцени.“ казао је Јанатовић.

Лидер „Wорлд мусиц“ групе „Балканика“ пијаниста и композитор Сања Илић истакао је да је у раном детињству имао прилике да види и чује концерт Реџепове на који га је одвео отац.

„Какав је то наступ био…Истовремено еуфоричан и врло емотиван. Отишла је велика звезда која је имала леп и садржајан живот. Оставила нам је мужичко благо на чување“, казао је Илић.

Краљица ромске музике Есма Реџепова преминула је јутрос у 73. години живота, након кратке и тешке болести, јавили су скопски медији.

Режепова је била велики хуманитарц, а одгајила 47 усвојене деце.

У мају је промовисала монографију о свом раду.

Музички је била активна више од 55 година, учествовала је на више музичких фестивала и манифестација широм света.

У Македонији је сматрају истинским музичким амбасадором те земље у свету.

Била је удата за хармоникаша Стеву Теодосијевског, а сарађивала је са еминентним светским именима из света музике.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here