Насловна Политика Премијер у Давосу: Гас за Србију из Црног мора

Премијер у Давосу: Гас за Србију из Црног мора

0
ПОДИЈЕЛИ

Довођење инвестиција у Србију и рјешавање проблема биле су главне теме разговора које је у Давосу имао премијер Александар Вучић.

aleksandar vucic

Он је разговарао са румунским премијером Виктором Понтом о увозу гаса из румунског дијела Црног мора, али и договорио долазак турског премијера Ахмета Давотоглуа са групом инвеститора у Србију.

Вучић је јуче на маргинама Свјетског економског форума, који се одржава у Швајцарској, имао више билатералних састанака, почев од потпредсједника Европске комисије Франса Тимерманса преко директора компаније “Гоогле идеас” Џареда Коена и првог човека руске Збербанке Германа Грефа до Јохана Шнајдера Амана, потпредсједника швајцарске владе, те се састао и са специјалним изаслаником ОЕБС за Украјину Волфгангом Ишингером.

– Завршили  смо разговоре са румунским премијером о увозу гаса из Црног мора, али смо истовремено отворени за разговоре о набавци тог енергента из Русије другим рутама, односно о могућностима набавке руског гаса кроз гасоводе преко Турске, Грчке и Македоније ка Србији – рекао је Вучић на “Ројтерсовом форуму”.

Најдужи разговор међу билатералним разговорима Вучић је јуче имао са потпредсjедником ЕК Тимермансом, од којег је затражио да му се изнесу конкретне примједбе шта је то Србија погрешно урадила када је реч о законским актима који регулишу питање слободе говора.

– Ријеч је о питањима због којих, како је примијетио премијер, неријетко долазе примједбе из појединих партија и неких кругова. Рекао сам да сам спреман да ми потпуно отворено и конкретно кажу шта је то што смо погријешили, који су законски акти које нисмо добро ријешили по питању слободе изражавања – рекао је Вучић, додајући да је Тимерманс похвалио економске реформе.

Посјету Давосу Вучић је завршио састанком са турским премијером Давотоглуом.

– Србија за нас има посебан значај и зато сам прихватио позив српског премијера за долазак у Србију са групом турских инвеститора – рекао је Давотоглу, који је изјавио саучешће због убиства српског навијача Марка Ивковића и захвалио Вучићу на доброј организацији утакмице Црвена звезда – Галатасарај прошле недеље у Београду.

vucic

„Стратешки циљ Србија у ЕУ“

Предсједник Владе рекао је у Давосу да је стратешки, политички и економски циљ наше земље да буде дио Европске уније, као и да очува добре односе са свим осталим државама.

„Наш стратешки, политички и економски циљ је да будемо дио ЕУ. Спроводимо многе реформе и надамо се да ћемо да будемо у стању да завршимо наш ‘домаћи задатак’ прије 2019. године. Онда неће више бити на нама, него на државама чланицама ЕУ да нас прихвате или не“, рекао је у четвртак Вучић у разговору за агенцију Ројтерс другог дана Свјетског економског форума у Швајцарској.

На питање колико је тешко имати блиске односе са Русијом и Кином и истовремено тежити чланству у ЕУ, Вучић је оцијенио да то није контрадикторно.

– „То (чланство у ЕУ) је наш стратешки циљ, а желимо да очувамо добре односе са свима, што је мислим циљ и свих осталих. То није ништа чудно нити контрадикторно“ – оцијенио је српски премијер.

– Ми смо Србија, нисмо неко други. Ми смо сувјерена и независна држава. Имамо сопствену политику и на нашем смо путу ка ЕУ. Немамо намјеру да напустимо тај пут“- истакао је Вучић, који је онлајн одговарао на питања свјетских банкара и економиста.

Он је навео да је Србија прва држава у региону и у југоисточној Европи која је донијела мјере фискалне консолидације без притисака са стране, уз споразум са ММФ.

– Није једноставно спровести мере фискалне консолидације. Усвојили смо модеран Закон о раду, Закон о приватизацији, Закон о стечају и Закон о планирању и изградњи, али наравно да су најтеже мере фискалне консолидације – казао је Вучић, додајући да држава чини све да побољша пословну климу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here