Насловна Политика Премијер Исланда за излазак из ЕУ

Премијер Исланда за излазак из ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Исланда Сигмунтур Тавид Кунлохсон очекује да Исланд повуче кандидатуру за чланство у ЕУ, известио је лист Рејкјавик грејпвајн, преноси руски Спутњик.

anti eu

„Учешће у преговорима са ЕУ више није валидно, како због промена у ЕУ тако и због тога што није у складу с политиком владе да прихвати све оно што је претходна влада била спремна да прихвати“, рекао је Кунлохсон.

Влада Исланда сада треба да предузме други покушај да повуче кандидатуру за чланство у ЕУ, наводи руски портал Спутњик.

Исланд је поднео захтев за кандидатуру 2009. године и наредне године почео приступне преговоре, али нова влада десног центра, изабрана после избора 2013, најавила је да ће суспендовати преговоре и распустила је преговарачки тим.

Шеф дипломатије Гунар Браги Свеинсон рекао је тада да је „процес суспендован, али да није окончан“.

Владајућа коалиција је у фебруару прошле године одлучила да повуче кандидатуру без сазивања референдума о том питању и поднела је предлог закона парламенту, који треба да одобри тај потез.

Та одлука изазвала је протесте хиљада Исланђана, од којих је, према резултатима анкете спроведене у том периоду, 72 одсто желело да се о том питању изјасни на референдуму.

Иста анкета је показала да, упркос захтеву за одржавање референдума, 47 одсто испитаника не жели чланство у ЕУ, док је 37 одсто за.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here