Насловна Политика Премијер Британије ће напустити положај

Премијер Британије ће напустити положај

0
ПОДИЈЕЛИ

Британски премијер Дејвид Камерон ће, уколико 7. маја буде изабран за други мандат, ипак морати да напусти тај положај прије истека петогодишњег рока.

dejvid-kameron

Он ће то морати да уради како би дозволио својој Конзервативној странци да изабере новог лидера, изјавио је министар за рад и пензије Ијан Данкан-Смит за Би-Би-Си.

Тај коментар британског министра на почетку кампање за најнепредвидљивије британске изборе од 1970. године је у контрадикцији са ставом који је досад износио сам премијер и свакако ће разљутити стратеге конзервативаца који желе да пажња јавности у овом тренутку буде усмјерена на економски опоравак земље остварен под Камероном, преноси Ројтерс.

Камерон је, иначе, прошле недјеље и сам изазвао изненађење изјавом да се неће кандидовати за трећи премијерски мандат (после 2020.) уколико освоји други у мају, што је подгријало спекулације у медијима о његовом могућем насљеднику.

Након тога Камерон је морао да се брани од оптужби како је ослабио свој ауторитет пред изборе причајући о одласку, а изјава министра Данкана-Смита како Камерон неће сачекати ни крај другог мандата је дошла у најнезгоднијем тренутку.

Притом, тај министар истиче како „има огромно повјерење у премијера“ и како ће му бити жао кад Камерон сиђе с власти.

Данкан-Смит као Камеронову врлину истиче да је спреман да уради нешто што већина премијера прије њега није никад учинила, односно рекла – знам када је вријеме да се оде.

Камеронови помоћници демантују Данкана-Смита, тврдећи да његова одлука да одслужи пуни други мандат уколико буде изабран остаје непромијењена.

У већини анкета јавног мњења досад конзервативци су котирали приближно исто као опозициони лабуристи, али према данас објављеним резултатима једне анкете лабуристи имају четири процента предности у односу на конзервативце.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here