Насловна Политика Председник Италије поднео оставку

Председник Италије поднео оставку

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Италије Ђорђо Наполитано поднео је оставку након девет година на тој функцији, саопштила је данас његова канцеларија.

đorđo napolitano

Наполитано је управо потписао писмо о оставци, које ће затим уручити премијеру Матеу Ренцију и председницима Сената и Представничког дома италијанског парламента, пренела је агенција АНСА.

Наполитано је пре две недеље у новогодишњем обраћању Италијанима најавио да ће ускоро поднети оставку на положај шефа државе, пренео је Ројтерс.

Наполитано, који ће 29. јуна наредне године напунити 90 година, рекао је у новогодишњем обраћању да је то његова лична одлука, повезана са тим што је достигао доба које доноси ограничења и тешкоће у испуњавању важних и одговорних обавеза, пренео је Ројтерс.

Поред тога, како је рекао, његова оставка усмерена је на бригу о заштити националних интереса Италије, а од политичких снага очекује да ће одговорно приступити избору новог шефа државе.

Наполитано је поднео оставку у трентуку када је Италија довршила предају ротирајућег председавања Европском унијом Летонији.

Наполитано је први председник у историји Италије који је реизабран, а такође је и први комуниста који је обављао ову дужност.

Практично одмах по реизбору у априлу 2013. он није искључио могућност превременог одласка са функције, а то је најавио и 18. децембра током традиционалног божићног сусрета са представницима дипломатског кора.

Он је претходно 2006. године изабран за председника у четвртом кругу избора на предлог тадашњег премијера Романа Продија.

Према италијанском законодавству, после званичног објављивања оставке, парламент треба да се састане у року од две недеље на заједничкој седници ради избора новог председника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here