Насловна Друштво Предмети о обрачунима у Будви и Котору код Катнића

Предмети о обрачунима у Будви и Котору код Катнића

0
ПОДИЈЕЛИ

Више државно тужилаштво у Подгорици на чијем челу је Весна Јовићевић, доставило је Специјалном државном тужилаштву на чијем је челу Миливоје Катнић, списе предмета формираних у вези са ватреним обрачунима у Будви и Котору, истичући да прибављени докази указују на сумњу да је посриједи организовани криминал.

„То је учињено након што је тим државних тужилаца Вишег државног тужилаштва у Подгорици који сам формирала као руководитељка, а у сарадњи са МУП-ом, у складу са својим законским овлашћењима, спровео извиђајне радње током којих су прибављени докази који указују на постојање основа сумње да су индивидуално одређена лица извршила више кривичних дјела против живота и тијела, недозвољеног држања оружја и експлозивних материја, угрожавања сигурности грађана, злоупотреба службеног положаја и других кривичних дјела за која се гоњење предузима по службеној дужности, а која дјела су, како на то указују прибављени подаци, по оцјени овог Тужилаштва, резултат организованог криминала“, казала је Јовићевић.

Више државно тужилаштво ће, поручује она, до доношења одлуке Специјалног држаног тужилаштва, наставити са радом у овим предметима предузимањем свих хитних истражних радњи.

Из ранијих медијских писања, а на основу конкретних акција Вишег тужилаштва на чијем је челу Јовићевић, у сарадњи са криминалистичком полицијом, евидентно је да је виша тужитељка имала успјеха у расветљавању убистава који су посљедница сукоба организованих криминалних група.

Подсјетимо, прошле године је ријешено убиство Драгана Бећировића које се десило 2011. године у Будви, ријешено је убиство Андрије Мрдака прије двије године испред зграде ЗИКС-а у Спужу, као и убиство Николаја Липолиса 2004. године чији је леш пронађен у Бару 2009. године.

Такође, прошле године ријешено је и убиство Јова Јовановића на Паштровачкој гори, а ове године у јануару је ријешено убиство Горана Пејовића које се десило 2008. године у Будви.

Тужилаштво је расвијетлило зашто је осумјичен озлоглашени члан Земунског клана Сретко Калинић, а јавности је познато да је Горан Пејовић био замијењен и да је мета био Иван Делић.

Више тужилаштво је радило и на случају Марковић-Ферарис, у којем је спријечена ликвидација Горана Ђуричковића у мају прошле године. Акција је реализована од стране сектора криминалистичке полиције и ОБ Котор уз директну координацију Јовићевић са тимом тужилаца. У тој активности је показан капацитет проакивне истраге, да би у каснијој фази, кад је случај доведен до краја, исти виша тужитељка уступила Специјалном државном тужилаштву обзиром да су били присутни елементи организованог дјеловања и међународни карактер.

У Котори је, због, алармантног стања директор Управе полиције Славко Стојановић упутио јуче Посебну једницу полиције, која ће до даљњег бити у том граду, о чему су писале и Дневне новине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here