Насловна Политика Предложене измјене Закона о спрјечавању сукоба интереса

Предложене измјене Закона о спрјечавању сукоба интереса

0
ПОДИЈЕЛИ

Комисија је, како се наводи, дужна да одмах обавјести Врховног државног тужиоца о сазнањима да постоји основ сумње о незаконито стеченој имовини јавних функционера.

Mandic-i--Medojevic

Имовина коју су јавни функционер и чланови његове уже породице, стекли за вријеме мандата, као и двије године након престанка функције, која нема покриће, сматраће се да је стечена противзаконито, предвиђено је измјенама Закона о спрјечавању сукоба интереса.

Измјене су предложили посланици Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић, Небојша Медојевић, Милан Кнежевић и Јанко Вучинић.

Предвиђено је да сваки подносилац извјештаја гарантује под пуном моралном, материјалном и кривичном одговрношћу тачност и ажурност података.

„Имовина коју су јавни функционер и чланови његове уже породице, стекли у вријеме трајања мандата и вршења јавне функције, као и двије године након престанка функције, која нема покриће у пријављеним приходима пореској админситрацији и Комисији за спрјечавање сукоба интереса, или која није пријављена као имовина јавног функционера и чланова његове уже породице, сматраће се противзаконито стеченом имовином“, каже се у образложењу.

Комисија је, како се наводи, дужна да одмах обавјести Врховног државног тужиоца о сазнањима да постоји основ сумње о незаконито стеченој имовини јавних функционера, ради покретања истражног поступка.

Закон о спрјечевању сукоба интереса се више пута мијењао, што показује да се ради о пропису који је, како наводе посланици ДФ, подложан политичком утицају интересно повезаних структура које желе да сачувају постојеће механизме утицаја.

„Имајући у виду да због недостатка политичке воље власти да изгради и ефикасно примјењује системске механизме за откривање, кривично гоњење и пресуђивања случајева високе корупције, постоји основана сумња да је одређени број високих функционера власти, злоупотријебио своје функције у циљу стицања енормне имовине у земљи и иностранству“, каже се у предложеном закону.

Посланици ДФ оцјењују да је измјенама Закона о спрјечавању сукоба интереса непоходно дефинисати механизме који ће помоћи полицији, пореским органима и тужилаштву да ефикасније лоцира имовину стечену корупцијом, за коју јавни функционер нема покриће у пријављеним приходима или је није ни пријавио.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here