Насловна Политика Предложен закон о заштити ћирилице

Предложен закон о заштити ћирилице

4
ПОДИЈЕЛИ

Група посланика црногорског парламента предложила је закон о заштити ћириличног писма, наводећи да не постији ниједан разлог за напуштања ћирилице која је, како се наведи у образложењу, остала једна од основних одредница нашег идентитета. cirilica

Закон су предложили посланици Невен Гошовић, Александар Дамјановић, Радован Асановић и Новица Станић. Они истичу да не постоје ни историјски, ни културни, ни естетски, ни лигвинистички, ни вјерски, ни техничко-технолошки разлози за напуштање ћирилице.

„Њено напуштање значи прекид са нашим културним и духовним идентитетом, односно одрицање од свог културног наслеђа“, сматрају ови посланици.

Подсјећа се на уставну одредбу о равноправности ћирилице и латинице и оцјењује да ћирилица у Црној Гори нема тај статус.

„У кратком времену, посебно након доношења Устава Црне Горе, 2007. године, сви јавни натписи, називи установа, институција, школа, путоказа, улица – исписани су латиницом. На латиници се воде и сва државна администрација и коресподенција, уз потпуно запостављање ћириличног писма“, каже се у законском образложењу.

Упозорава се да уколико би се наставио овај тренд ћирилице нестало са овог простора.

„То би био не само недопустив дискриминаторски чин према оном дијелу овдашњег становништва који то писмо доживљава као један од најважнијих чинилаца свог националног, културног, језичког и духовног идентитета, него и незапамћено антицивилизацијско насиље над историјом и културом Црне Горе“, каже се у предложеном закону.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Није довољно донјети закон о заштити ћирилице и надати се да ће је тај исти закон заштитити. Заштита ћирилице мора да почне од нас самих да свако наше слово чак и зарез буду исписани на ћирилици, да нам ћирилица буде једино писмо којим пишемо када пишемо српски,што би рекао наш шјор Маловић, треба да мислимо на ћирилици. Колико смо у могућности захтјевати да сваки документ или записник, а то се посебно односи на посланике, да ли републичке или општинске, све једно, да захтјевају да та документа буду исписана на ћирилици, сваки документ, рачун и сл. да испуњавамо на нашем писму јер одбрана ћирилице и њен опстанак значи одбрану и опстанак нас самих.
  Паметном доста. Уздрављу.

 2. 0
  0

  Напишите правилно, Српски национални савјет заједно са водећим научницима у области језика и појединим посланицима су израдили предлог закона о заштити ћирилице од протиуставне дискриминације и поднијели иницијативу.

  На ту иницијативу су посланици које сте навели, предложили закон.

  Немојте злог непријатељства фракције ДФ-а НОВЕ чије интересе заступате да обмањујете јавност. То је ипак новинарски неетично па тиме постајете као Побједа. Или Вијести,нема разлике.

  • 0
   0

   Добри мој Нихиле,
   вјероватно има истине у томе што си написао, али просто је небитна та непрецизна информација, да ли је Закон инициран од стране Савјета (шта је Савјет, група фалсификатора која се лажно представља, част изузецима) група научних радника, (којих научних радника) и на крају једино извјесно је да је ИН4С навео групу посланика предлагача, вијест је објављена, што ИН4С раздваја од Побједе и Вијести. Мање битно, али можда вриједи поменути, Nihil sub sole novum je исправније. Номинатив једнине од novus пише се novum. Врло битно је да прође Закон, а најважније је да се ми користимо ћирилицом и истином. И јави се Нихиле..

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here