Насловна Друштво Предлог затворских казни за скидање двојезичних табли

Предлог затворских казни за скидање двојезичних табли

0
ПОДИЈЕЛИ

naslovna-vukovar-595x400Учесницима вуковарских протеста против двојезичних табли, за које је истрага утврдила да су разбијали табле и онемогућавали полицију да обавља свој посао, почели су да стижу оптужни предлози Државног тужилаштва за кривично гоњење.

Према информацији вуковарског Тужилаштва, шесторици демонстраната стављају се на терет чак три кривична дела, при чему је за најтеже, наношење телесних повреда службеној особи, запрећена казна од једне до осам година затвора, пише Слободна Далмација.

Њих шесторица приведени су 3. септембра, после једног од најтежих инцидената откако трају акције „штаба за одбрану хрватског Вуковара“ против ћирилице, односно постављања двојезичних табли у Вуковару.

Тада су демонстранти поразбијали табле са службеним натписима на зградама државних институција, које је чувала полиција, па су у гужви која је настала четворица полицајаца, по службеним извештајима, лакше повређена.

Један од оптужених, Енвер Арнаутовић, који се такође терети због изазивање нереда, примену силе према службеној особи и оштећење туђе ствари, каже да му је оптужним предлогом Тужилаштва запрећена казна двогодишњег затвора.

Адвокат Звонимир Ходак каже за Слободну Далмацију да се ради „о апсолутно ригидним квалификацијама које се стављају на терет учесницима протеста ради њиховог застрашивања и давања примера другима који би се одважили на протесте“.

Њему смета , на пример, квалификација – довођење у опасност службене особе и наношења телесне повреде. Ходак, иначе правни саветник штаба и његовог председника Томислава Јосића, каже да „нигде није прочитао ни чуо да је било ко од службених особа повређен у тим гужвама и нагуравањима, а да нико од учесника протеста није имао директну намеру да наштети службеним лицима“.

Ходак каже и да је за учеснике протеста који су ломили двојезичне табле „пуно реалније условне казне“.

Вуковарски штаб који окупља противнике ћирилице и даље је активан, двојезичне табле се већ два месеца насилно скидају а потом их власт враћа у том али и у другим градовима где трећину становника чине Срби и имају законско право на употребу свог писма и језика.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here