Насловна Друштво Предлог ДПС-а: Само ратовање за НАТО није кажњиво

Предлог ДПС-а: Само ратовање за НАТО није кажњиво

5
ПОДИЈЕЛИ

Vojska Crne Gore

Измјене Кривичног законика, којима ће се кажњавати учешће плаћеника на страним ратиштима и служење страним војним, паравојним и параполицијским формацијама добиле су зелено свјетло на Законодавном одбору и Одбору за политички систем, правосуђе и управу.

Измјене Кривичног законика предложили су посланици Демократске партије социјалиста Мевлудин Нухоџић, Обрад Станишић, Марта Шћепановић и Милорад Вулетић.

Уколико измјене буду прихваћене у парламенту, они који буду кршили закон биће кажњени од двије до десет година затвора.

Тим санкцијама подлијежу сви они који противно закону, другим прописима или правилима међународног права врбују, регрутују, припремају, организују, руководе, превозе или организуjу превоз или обучавају појединца или групу у намјери њиховог придруживања или дејствовања у страним оружним формацијама.

Измјенама су дефинисане казне и за оне који финансијски и организационо на друге начине помажу одлазак црногорских држављана на страна ратишта.

Ипак, овај предлог, упркос чињеници да је дорађиван, поново је изазвао бројне несугласице међу члановима Законодавног одбора.

Avganistan-Vojska Crne Gore-Hrvati

Приговори су се односили на саму дефиницију „стране формације” која изједначава учешће црногорских држављана у регуларним страним снагама са учешћем у паравојсци и полицији. О томе су полемисали Емило Лабудовић из ДФ-а и представница ДПС-а Марта Шћепановић.

Независни посланик Велизар Калуђеровић такође тврди да је погрешно изједначавање регуларне и паравојске и полиције, наводећи да то може представљати озбиљан проблем.

„Као страна оружана формација у смислу овог члана третира се страна војска или полиција, страна паравојна формација или страна параполицијска организација основана противно закону, другим прописима или правилима међународног права. Ово може да се односи и на регуларну војску и полицију и зато сматрам да је ово несретно рјешење, јер се то не може изједначавати“, констатује Калуђеровић.

Подсјећамо, Црна Гора шаље своје војнике у Авганистан за америчке и НАТО потребе, што такође може да се подведе под формулацијом „стране формације“, што треба да буде кажњиво по закону.

Или ће се и на овом примјеру примијенити познати стандард двоструких аршина, па ће надлежни државни органи дати себи право да селектују који су плаћеници дозвољени, а који нијесу.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kad će se više ulazit u ovi NATO , ja se iźedoh živ više ?

  Klinac će nas onda smjet krivo pogledat iko , nas i amera trista meleona , minimum !

 2. 0
  0

  Da pojednostavimo pricu.
  Za moje racionalno rasudjivanje, sasvim je jasno da drzavljanin Crne Gore, nema sto da trazi u bilo kojoj vojnoj ili paravojnoj organizaciji bilo koje strane drzave ili para vojnoj organizaciji unutar Crne Gore. Postoje civilizaciske norme koje su definisale nacin odbrane drzave I ucesce drzavljana svake drzave u procesu odbrane sopstvene drzave. Nasa drzava kao dio Evrope pa I buduci clan EU I NATO je obavezna da postuje norme koje pomenuti savezi propisuju izmedju ostalog I u oblasti odbrane drzave.
  Ostala tumacenja ove price, uz postovanje razlicitih misljenja, meni lice na jeftino I ne potrebno kvazi politicko I kvazi nacionalno uzimanje jeftinih kvazi patriotskih poena na kratke politicke staze.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here