Насловна Насловна Предлог ДФ-а о заједничком кандидату опозиције на предсједничким изборима

Предлог ДФ-а о заједничком кандидату опозиције на предсједничким изборима

4
ПОДИЈЕЛИ

Демократски фронт предлаже грађанској опозицији да наступи са заједничким кандидатом на предсједничким изборима 2018. године, пишу Вијести.

Подсјећамо да је ДФ недавно поднио предлог споразума представницима Социјалдемократске партије, Демократа и коалиције Кључ, у коме се тражи да опозиционе партије формирају паралелну владу и парламент, који би грађанима показали да опозиција има конкретна ријешења.

Према тврдњама сагорника Вијести из Фронта, опозициона влада би имала кабинет од осам чланова, који би чинили предсједници странака. Такође, опозициони кабинет служио би као извршно тијело и састајао би се сваке недеље, паралелно са састанцима Владе. На тим састанцима утврђивали би алтернативну политику Марковићевој Влади, а одлуке би се доносиле простом већином, тврди саговорник Вијести, наводећи да би кабинет одобравао све акције у комуникацији са Марковићевом Владом.

Предлогом Фронта предвиђено је и да опозициона влада има 17 министара, који би били постављени пропорционално броју мандата. Министри би, како се наводи, били фокусирани на своје ресоре и уједно би били и опозициони портпароли за те ресоре.

Опозиција би истовремено формирала и опозициони парламент од 39 чланова, који би се састајао паралелно са сједницама Скупштине Црне Горе. Одлуке би, према том поредлогу, биле доношене простом већином. Саговорници Вијести тврде да би први потез опозиционе владе био представљање програма обавезних изборних реформи које ће гарантовати слободне и фер изборе. Те реформе би, како се наводи, служиле као предуслов за евентуалне преговоре о повратку у Скупштину Црне Горе.

Вијести наводе и предлог ДФ-а да на локалним изборима у Никшићу опозиционари понуде заједничког кандидата за градоначелника. У Фронту сматрају да би такав потез ујединио опозицију и представио грађанима поуздану алтернативу влади Душка Марковића. Тиме би се, како сматрају, показало да су опозициони лидери способни да владају државом, али би и се поједноставила комуникација између опозиционара.

stranke

Предлог грађанске опозиције

Представници грађанске опозиције су у сриједу понудили Фронту предлог платформе за повратак опозиције у парламент. Платформом се, између осталог, тражи да Демократска партија социјалиста (ДПС) одреди датум парламентарних избора како би опозиција прекинула бојкот. У платформи, која је требало да буде достављена Марковићу након потврде Фронта, захтијева се да избори буду најкасније до 2018. године. Тражи се и парламентарна истрага навода о покушају државног удара на дан избора. Опозиција у платформи наводи да слободни избори нијесу могући док се до краја не расвијетле наводи о државном удару. Они захтијевају и да се спроведе истрага о изборним злоупотребама, подсјећају Вијести.

У платформи грађанске опозиције се појашњава да би се опозиција вратила у парламент од тренутка када ДПС прихвати датум понављања парламентарних избора и да би тада започео договор о условима одржавања поновљених избора.

Предсједништво Демократског фронта (ДФ) јуче је најавило да ће размотрити платформу грађанске опозиције, поручујући да би у остварењу циљева помогло формирање опозиционе Владе и парламента са 39 посланика. Челници Фронта подсјетили су да су остатку опозиције доставили предлог о заједничком ванпарламентарном дјеловању опозиције на који још чекају одговор.

„Предсједништво ДФ-а ће политичку платформу коју смо добили од Велике коалиције Кључ, Демократа и СДП-а у касним вечерњим сатима, очигледно заједно са представницима средстава јавног информисања, размотрити у наредних неколико дана“, наводи се у саопштењу Фронта.

Истичући да је одбијена њихова понуда о организацији протеста због изборне крађе и лажног државног удара, из Фронта су појаснили да су након тога изашли са компромисним предлогом који садржи идеје које су изношене на зајдничким састанцима опозиције. У том политичком савезу наводе да њихов предлог дефинише прецизан пут који води ка смјени садашње Владе и организовању нових избора заснован на јединству опозиције и стварању поуздане и компетентне алтернативе садашњој власти. Они су појаснили да би то помогло формирању опозиционе Владе и парламента кога би чинило 39 посланика опозиције. Пошто се бојкот показао као најефикасније средство у борби против режима, ДФ ће се и даље залагати да се уз помоћ тог политичког средства организују нови избори које би припремила прелазна коминистарска влада, тврде у Фронту.

Демократе подржале предлог ДФ-а, али траже да се изјасне и остали

Из Демократске Црне Горе казали су да им је прихватљива понуда за формирање владе у сјенци, наводећи да она има смисла ако је сви опозициони политички субјекти прихвате.

Што се тиче идеје о прелазној влади, која би подразумијевала и учешће ДПС-а, за Демократе је таква идеја неприхватљива, јер бисмо ми погазили чврсто обећање, дато грађанима од момента оснивања да са ДПС-ом, Миловим, Душковим или било чијим, нећемо ни у каквим комбинацијама. Међутим, ако таква варијанта буде прихватљива за све остале, нећемо бити сметња, али у њој нећемо учествовати, наводе у странци Алексе Бечића.

Они наводе да је формирање нестраначке владе најбољи модел, јер њени чланови не би били директно заинтересовани за изборни резултат. Демократе подвлаче да је платформа грађанске опозиције прихватљива само ако је прихвати Демократски фронт, наводе Вијести.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Odlican predlog. Sto se tice predjednickih, samo se Lekic moze suprotstaviti DPS-u. Ovaj put ne izlaziti na izbore bez sredjivanja birackog spiska!

  Oni sa prebivalistem van CG se moraju brisati iz spiska. Ne znamo ni dal postoje ti ljudi il neko drugi glasa za njih.

 2. 0
  0

  Svaka ideja koja povjezuje opoziciju dobro je dosla!
  Tu grjeske nema. Svejedno, sto opozicija nije konsolidovana zajednickom politickom platformom o najbitnijim pitanjima.
  Zajednicko djelovanje od pitanja do pitanja, bolja je solucija nego da svako o svamu navija na svoju vodenicu.
  Uostom, politicki pragmatizam u fragmentacija opizicije nije najvori scenario.
  Zna se sta je najgore : kad opozicija iz sitnih, parcijalnuh interesa pridruzi poziciji i zakonito prestane da bude opozicija.
  Takva opozicija je bescasna i protivna volji svog birackog tijela.
  Zato je svako zajednicko djelovanje, dje se nadje zajednicki interes, od najvece vaznosti za opoziciju kao cjelinu!
  Zajednicki presjednicki kandidat je svakako dobra ideja od najvece vaznosti!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here