Насловна Друштво Предавање проф Радмила Јовановића о Достојевском

Предавање проф Радмила Јовановића о Достојевском

0
ПОДИЈЕЛИ

Програм сриједом, у Андрићевој кући у 19 сати, у организацији СПКД Просвјета и ЈУК Херцегфест, привукао је већи број публике, него што сала може да прими. Разлог је веома интересантно предавање доктора медицине, клиничког психијатра, Радмила Јовановића, о личности Ф. М. Достојевског и његовим ликовима.

predavanje

Предавач, Радмило Јовановић, веома студиозно се већ годинама бави великим руским писцем, Достојевским. и ликовима из његових дјела. Заокупљен је мрачним ликовима из дјела, која, како каже Јовановић, су осликана веома пажљиво, крајње реалистично, и готово да сви они, из чувених дјела „Злочин и казна“, „Браћа Карамазови“, „Биједни људи“, „Идиот“, „Двојник“, „Записи из мртвог дома“ јесу недовршене личности, врло често у личном сукобу.

predavanje.jpg 2

Јовановић је говорио о необичним запажањима епилептичког понашања, чак и код самог Достојевског, који је с невјероватном тачношћу описивао психичка стања својих јунака, као да је преносио сопствено доживљено, какав је случај са Гољаткином из „Двојника“ који се потпуно претвара у то своје друго ја. Такође, Јовановић је направио и компарације са неким другим великим људима свјетске историје и религије, попут самог Исуса Христа и Мохамеда.

Радмило Јовановић, који је већ зашао у 10 деценију живота, добар познавалац са Владетом Јеротићем, дуго година је радио као клинички психијатар у сарајевској болници, а петомјесечни боравак на усавршавању на психијатријској клиници у Швајварској, гдје су некада боравили и чувени др Бројер и Зигмунд Фројд, дефинитивно су га опредјелили за психијатрију.

Занимајући се за књижевност, управо је у дјелима Достојевског пронашао изузетна дјела психоанализе која су писана читав вијек прије него је та наука званично утемељена.

Прије почетка излагања господина Јовановића из публике се јавио Велизар Бошковић, књижевник, кратким говором о Јовановићу, износећи неке чињенице из његове биографије и наглашавајући његов изузетан рад у психијатрији и у повезивању психоанализе и књижевности.

predavanje.jpg 3

У паузама професоровог предавања наступио је млади Никола Буговић, свирањем двије композиције на гитари. И овог пута су организатор били почаствовани присуством Слободана Бајића, генералног конзула Републике Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here