Насловна Политика Правне вратоломије тужилаца: Затварају и отварају истраге

Правне вратоломије тужилаца: Затварају и отварају истраге

0
ПОДИЈЕЛИ

Годину након што су из Врховног државног тужилаштва (ВДТ) саопштили да је због застаре обустављена истрага за напад на некадашњег новинара “Вијести” Младена Стојовића, сада тврде да је она и даље отворена и да застара наступа тек 2018. године.

tuzilastvo cg

Подаци о тој истрази опречни су и у документима о истрагама напада на новинаре која су ВДТ и Управа полиције (УП) доставили Националној комисији за спровођење стратегије за борбу против корупције и организованог криминала (НК), у које су “Вијести” имале увид.

У папирима УП пише да је одлуком барског тужиоца застара наступила 18. јуна 2013. године, и да је због тога он одбацио кривичну пријаву поднијету против НН лица због кривичног дјела тешке тјелесне повреде.

Међутим ВДТ у својим списима тврди да су од 2008. године више пута тражили од полиције да прикупи доказе о идентитету нападача, али да се то на основу досадашњих доказа није десило.

Замјеница ВДТ Радмила Ћуковић је “Вијестима” у званичном одговору у новембру 2013. саопштила да је барски тужилац обуставио истрагу против нападача на Стојовића, јер је наступила застара.

Исто се десило и са случајем Туфика Софтића, када је тужилаштво преквалификовало кривично дјело наношење тешке тјелесне повреде, након застаре, у убиство у покушају и подстрекивање на убиство.

Према подацима достављеним НК истрага је још отворена а по налогу тужиоца до сада је у оквиру ње 20-ак особа било под тајним надзором. За већину њих, наводи се у документу ВДТ-а, та “мјера није дала резултате”.

Прошле године, када су напади на новинаре преквалификовани, на челу тужилаштва био је Веселин Вучковић.

Против Беранаца, припадника криминалне групе “Обалско насеље” из Берана, Драгана Лабудовића, Владимира Лабудовића и Ивана Асановића отворена је истрага.

Уколико до јула наредне године не открију ко је палио аутомобиле НД “Вијести”, и починиоци тих кривичних дјела остаће некажњени – застарјелост за подметање пожара на возилима из 2011. наступа 14. јула 2016.
То пише у извјештају ВДТ-а, који показује да је и у овом случају више лица било под тајним надзором, али без икаквог ефекта.

Четири године након што су директор и уредници “Вијести” Славољуб Шћекић, Жељко Ивановић, Љубиша Митровић и Балша Брковић, као и колумниста Милан Поповић добили пријетећа писма, полиција је у извјештају НК навела да то дјело још није ни квалификовано.

Национална комисија јуче није расправљала о истрагама напада на новинаре и имовину медија, већ је на предлог министра унутрашњих послова и замјеника предсједника Комисије Рашка Коњевића одгођена због недостатка кворума.

Министар правде Душко Марковић и предсједник НК послао је писмо члановима НК у којем предлаже да се расформирају.

Марковић је написао да би НК требало да оконча свој мандат након усвајања Извјештаја за другу половину 2014. и да њен посао треба да преузме тим који прати поглавље 23.

Члан Комисије Златко Вујовић (ЦЕМИ) оцијенио је да је писмо Марковића забрињавајуће и да је укидање НК опасно, нарочито у ситуацији када не постоји Агенција за борбу против корупције.

Трагање за још двојицом убица Душка Јовановића и даље траје

Тужилаштво је прошле године формирало нови предмет за откривање саучесника у убиству уредника листа “Дан” Душка Јовановића. У документу достављеном НК наводи се да су то засада непозната два НН лица, као и да је саслушано 10 свједока, укључујући премијера Мила Ђукановића и министра Душка Марковића.

DuskoJovanovic

Додаје се и да су од МУП-а тражили службену забиљешку “наводно сачињену у преткривичном поступку”, односно ону у којој је Дамир Мандић полицији поменуо извршиоце убиства.

Тужилац каже да је тужилаштво примило допис, али не и шта је његов садржај. Такође ВДТ није навело да ли је саслушањем свједока дошло до нових сазнања о убиству.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here