Насловна Друштво Праг: Марш против ислама, сукоби са полицијом

Праг: Марш против ислама, сукоби са полицијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Чешка полиција ухапсила је током демонстрација против ислама и избеглица из Африке и са Блиског истока у Прагу шесторо људи.

132497279455944a3ba5e3f892750671_v4_big

Међу ухапшенима су тројица противника чешких популиста из покрета Слобода и директна демократија, зато што су покушали да блокирају марш око 500 противника избеглица до седишта владе.

Лидер популиста, некадашњи шеф парламентарне мале странке Зора који је из ње избачен, Томио Окамура прогласио је да су Европљани у рату са исламом и да је сваки муслиман безбедносни ризик и темпирана бомба те да зато све избеглице треба вратити у њихове земље.

Пред говорницом демонстранти су развили велики транспарент са натписом „Против имиграције. Против квота. За излазак из Европске уније“.

Полиција није реаговала на увредљиве и повремено веома вулгарне изјаве о исламу, избеглицама и муслиманима, од говорника и из масе на Вацлавском тргу, али неки од пролазника јесу и гађали су Окамуру јајима.

Демонстранти са Вацлавског трга упутили су се на другу обалу Влтаве ка седишту чешке владе а специјалци чешке полиције прокрчили су маршу пут када је група од око 20 активиста за људска права поседала на улицу и покушала да заустави демонстранте. Тројицу младих који су блокирали пут полиција је ухапсила.

Пред владу чешки противници избеглица и ислама донели су макету вешала са натписом ;“Због издаје домовине“ коју су према објашњењу демонстраната починили неки чешки званичници на челу са премијером Бохуславом Соботком зато што су учествовали у преговорима у Бриселу око квота за прерасподелу избеглица.

И испред владе демонстранти су скандирали пароле популарне међу чешким неонацистима и десничарским екстремистима као што су „Ми смо народ“ или „Чешка Чесима“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here