Насловна Политика Позиви Угљанина без подршке са запада

Позиви Угљанина без подршке са запада

0
ПОДИЈЕЛИ

Позив предсједника Бошњачког националног вијећа у Србији Сулејмана Угљанина упућен ЕУ, ОЕБС-у и УН, да трајно ријеше статус Бошњака у Србији неће наићи на подршку неформалне групе „Пријатељи Санџака“, коју чине дипломате из десетак амбасада и међународних организација, пишу „Вечерње новости“.

Угљанинов позив, како се наводи, многи су протумачили као зов за исцртавање нових мапа у региону, али он неће наићи на подршку.

„Новостима“ је у Делегацији ЕУ у Београду поводом нових Угљанинових порука о „распакивању региона“ речено да би кључна брига свакога требало да буде развој региона југозападне Србије и прилике које тај развој доноси становницима.

„Стварање услова, уз помоћ ЕУ и других, да би се обезбедили просперитет и благостање за све, без обзира на етничку и верску припадност, а без задирања у било које границе“, речено је у Делегацији ЕУ.

Делегација ЕУ је један од оснивача „Пријатеља Санџака“, заједно са САД, Великом Британијом, Њемачком и ОЕБС-ом.

Лист подсјећа да Угљанин већ дуже вријеме „пријети“ интернационализацијом бошњачког питања у Рашкој /Санџаку/, а посљедњи пут је то учинио прије неколико дана на обиљежавању 100 година од одржавања такозване Сјеничке конференције.

Ријеч је о колаборационистичкој конференцији на којој су представници 12 општина у овом крају Србије затражили од Аустроугарске да се Санџак отцијепи од Србије и Црне Горе и припоји БиХ.

Угљанин већ дуже вријеме тражи подршку дијела међународне заједнице за обнављање историјских сепаратистичких тежњи Бошњака.

Лист напомиње да су из групе „Пријатељи Санџака“ у више наврата поручили да је њихов главни циљ економска подршка овом региону, али да се тешко може избјећи и политички призвук њиховог ангажмана.

У тексту се наводи да до сада није основана слична асоцијација која би бринула о неком другом неразвијеном дијелу Србије, гдје су Срби или неки други народ у већини.
У Делегацији ЕУ кажу да су „Пријатељи Санџака“ основани 2009. године да би се размотрили изазови региона југозападне Србије и пружила помоћ у рјешавању политичких и економских проблема.

(Извор: Новости)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here