Насловна Мозаик Позитивне мисли су заиста лековите

Позитивне мисли су заиста лековите

0
ПОДИЈЕЛИ

Научници су утврдили да оптимизам смањује ризик од настанка болести попут канцера, кардиолошких обољења или болести респираторних органа.

Гледај на живот са ведрије стране – тај често изговарани савет звучи као фраза, али научници су доказали да има лековито дејство, односно да смањује ризик од настанка појединих болести.

У студији која је обухватила 70.000 жена показало се да су оне оптимистичне биле мање склоне да у познијим годинама оболе од канцера, болести срца и плућа, као и да доживе инфаркт.

Иако је та веза делимично објашњена и здравијим животним навикама, стручњаци сматрају да је и позитиван ментални став у извесној мери такође допринео мањој стопи оболевања.

Чак и уколико очекивање да ће се у будућности дешавати позитивне ствари нису део нечије природе, истраживачи тврде да оне могу да се подстакну. Томе у прилог иду и налази ранијих студија на близанцима које су показале да је тек 25 одсто оптимизма генетски условљено, док се преосталих 75 одсто може модификовати.

Учеснице су биле замољене да оцене свој ниво оптимизма на скали од нуле до 24, а затим су здраве жене старости од 58 до 83 године праћене у наредних осам година током којих је бележена свака значајнија промена у њиховом здравственом стању.

Тако је утврђено да је већи оптимизам био повезан са мањим ризиком од појаве болести и смртног исхода без обзира на то да ли је жена била удата, да ли долази из богатије или сиромашније средине, пати од дијабетеса, повишеног притиска, холестерола или депресије. Оптимизам је, према овој студији, значајно смањио вероватноћу да се болест (различите врсте рака, обољења респираторних органа, инфекције) заврши смртним исходом.

Истраживачи сматрају да позитивне мисли имају не само психолошки него и биолошки ефекат на организам. Подстицање људи да о будућности мисле позитивно био би добар начин да се побољша јавно здравље, оценили су аутори студије објављене у Америчком журналу епидемиологије.

„Већина напора да се унапреди јавно здравље данас се фокусира на смањење фактора ризика, док ова студија показује да би требало радити и на јачању психолошког стања,“ истичу стручњаци.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here