Насловна Друштво Пожари у Аустралији ван контроле (видео)

Пожари у Аустралији ван контроле (видео)

0
ПОДИЈЕЛИ

У пожарима, који букте ван контроле, на југу Аустралије, изгорело је више кућа, а званичници упозоравају да се та држава суочава са највећом опасношћу после смртоносних пожара 1983. године.

pozar Australija

Живописна брда Аделејд североисточно од истоименог града, суочавају се са „изузетно опасним пожаром“ који је, са јаким ветром и најављеним високим температурама, немогуће предупредити, рекли су званичници.

„У овом тренутку, имамо пожар који је веома опасан и који гори под веома неповољним условима“, рекао је шеф ватрогасне службе Јужне Аустралије Грег Нетлтон.

Пожар у Самсон Флету шири се несметано у свим правцима и на непредвидив начин, а од петка поподне се са 154 хектара проширио на 4,741 хектар на подручју од око 38 километара.

Начичкана малим сеоцима, ова област је позната по пољопривредној производњи и винаријама, и има популацију од око 40.000 становника, пренео је АФП.

До сада је уништено пет кућа, а званичници кажу да би тај број могао да се повећа, јер ветрови достижу брзине до 110 километара на сат.

У пожарима 1983. погинуло је више од 70 људи у државама Јужна Аустралија и Викторија, а на хиљаде домова и зграда је уништено.

Премијер Јужне Аустралије Џеј Ведерил позвао је становнике у угроженим подручјима да их одмах напусте или да се, уколико одлуче да остану, припреме за одбрану својих домова.

Државе Нови Јужни Велс и Викторија су спремне да помогну Јужној Аустралији да се избори са пожаром, због кога је проглашено стање елементарне непогоде.

У Викторији, где се прогнозирају температуре до 40 степени Целзијуса, још један пожар гори ван контроле близу Маруне на западу те државе, где су се ватрогасци током ноћи борили са више од 320 пожара.

Пожари који захватају ниско жбуновито растиње чести су у Аустралији током летњих месеци.

У смртоносним пожарима у фебруару 2009. у Викторији, живот је изгубило 173 људи, а више од 2.000 кућа је изгорело.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here