Насловна Мозаик Пожари широм САД-а узорковани рекордним врућинама

Пожари широм САД-а узорковани рекордним врућинама

0
ПОДИЈЕЛИ

Жива се попела на паклену висину на југозападу САД, уз смрт најмање четири особе у Аризони и велике тешкоће ватрогасаца у борби против пожара.

„Близу смо историјског рекорда врућине“, рекао је за АФП портпарол ватрогасне службе града Финикса, Лари Саберви, додавши да је претходни историјски врхунац било 50 степени у том граду 1990. године, а последњих неколико дана термометар се заковао на 49 степени.

Другде на југозападу САД рекорди су већ премашени.

Четворо излетника умрло је у Аризони од топлотног удара, укључујући жену од 28 година која је бициклом кренула да се провоза око Финикса. У Њу Мексику и Калифорнији талас врућине је незапамћен: 50 степени у шуми Сибола коју су захватила три веома велика пожара, 48 степени у Палм Спрингсу и 40 у Лос Анђелесу. У Њу Мексику, пожар је већ прогутао 72 квадратна километра растиња, десетине кућа и других објеката.

Двоструко већи пожар који је изазвао гром, већ је спалио 146 квадратних километара шуме и неће бити савладан ни у наредних месец дана, упозориле су власти.

У Аризони је 245 квадратних километара у пламену због пожара на три места.

Један пожар у Калифорнији, у резервату Лос Падрес се чак удвостручио током викенда, на 32 квадратна километра. Евакуисани су људи из 140 кућа, а пожар је још далеко од тога да буде под контролом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here