Насловна Издвојено Пожар у КАП-у: Вјетар дувао ка Подгорици

Пожар у КАП-у: Вјетар дувао ка Подгорици

0
ПОДИЈЕЛИ

У пожару који је јуче око осам сати избио у Комбинату алуминијума Подгорица изгорјела су два трансформатора а дошло је до и краткотрајног прекида у снабдијевању струјом, саопштиле су агенције. Срећом, нико од запослених није повријеђен. Главни еколошки инспектор Весна Зарубица изјавила је да је у тренутку мјерења дувао јужни вјетар у правцу Подгорице, а да ни на једној локацији није детектовано присуство штетних и опасних материја у ваздуху. Зарубица је ипак нагласила да резултате треба узети са резервом.

„Нико од запослених није повријеђен. Истрага о узроцима хаварије, у којој је причињена знатна материјална штета, у току је“, пише у саопштењу Комбината алуминијума. Разлози избијања пожара још увијек нијесу утврђени, а полиција је након санације пожара обавила увиђај. Електро-енергетске екипе су у најкраћем могућем року преусмјериле напајање на преостала два трансформатора, како би се предуприједиле последице наглог прекида струје.

Међутим, ризици штете нису били само по Комбинат и раднике. Јуче је дувао јужни вјетар, дакле од Комбината према Подогорици. Густи дим који нагло подигао узнемирио је мјештане околних села, који се и иначе жале да се при сваком вјетру подигне прашина која им запраши имања, баште. У многим зетским селима вода није за пиће, иако свака кућа има бунар. Јак мирис који је изазивао сузење очију могао се осјетити на магистрали.

Главни еколошки иснпектор Весна Зарубица изјавила је ипак да ни на једној локацији није детектовано присуство штетних и опасних материја у ваздуху. 

До испуштања огромне количине дима дошло је због пожара у димњаку пећи за печење анода, казала је “Вијестима” Зарубица. Она је истакла да су одговрни еколошкој инспекцији саопштили да је до инцидента дошло због квара. Ватрогасна јединица КАП-а одмах је изашла на лице мјеста и угасила пожар. Након тога, упаљен је вентилатор и успостављен нормалан процес у фабрици, а инцидент, како је пријављено еколошкој инспекцији, трајао је од 11:07 до 11:35 часова.

kap

„Инспекција је ангажовала екипу Центра за екотоксиколошка испитивања (ЦЕТИ) која је изашла на мјесто акцидента и извршила мјерења квалитета ваздуха. Мјерења су извршена унутар саме хале, погона за печење анода у којој је пожар започео, у окружењу мјеста пожара и на више локација у кругу и изван круга КАП-а, низ вјетар, у насељу Дајбабе“, казала је Зарубица Вијестима.

Она је такође навела да мјерна станица квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине у Голубовцима није у том периоду забиљежила недозвољено повећање параметара. У КАП-у је формиран тим који ће утврдити узрок пожара и по налогу еколошке инспекције сачинити извјештај о ванредном догађају до средине наредне недјеље.

Зарубица је ипак истакла да би резултате мјерења требало би, ипак, узети са одређеном резервом, јер су рађена минимум сат времена након завршетка инцидента:

„Тако да је у међувремену дошло до разблажења емитованих отпадних гасова. Што се тиче мјерења концентрације суспендованих материја (прашине) и анализе на полицикличне ароматичне угљоводонике, то се, сходно прописаној законској регулативи и по методологији мјерења, ради из средњих дневних узорака. С обзиром на то да се радило о кратком времену трајања акцидента, то није било могуће урадити“, појаснила је она.

Посљедњи знани еколошки инцидент у КАП-у десио се прије шест година, када се за мање од десет дана два пута излила жива сода у Морачу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here