Насловна Друштво Повлашћене пензије за Ђукановића и друштво мимо правила

Повлашћене пензије за Ђукановића и друштво мимо правила

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланици СНП-а Невен Гошовић и Велизар Калуђеровић припремили су иницијативу како би оспорили чланове Закона о спречавању корупције, којима се омогућава право на повлашћену пензију предсједнику Скупштине, државе и Владе који су на тој позицији од 1992.

пензионери

СНП сматра да су те одредбе убачене у владин Предлог закона о спречавању корупције супротно скупштинској процедури.

Амандмани на Предлог закона које је поднио посланик ДПС-а Жељко Апрцовић, усвојени су без расправе у одборима, након расправе о закону у начелу и прије коначног изјашњавања посланика. То је за СНП спорно и  супротно Пословнику.

СНП ће вјероватно предложити измјене Закона о спречавању корупције како би избрисао или промијенио  одредбе о повлашћеним пензијама.

Право на овакву принадлежност прије испуњавања услова прописаних за остале грађане за сада имају Филип Вујановић, Мило Ђукановић, Игор Лукшић, Ранко Кривокапић, Светозар Маровић и Весна Перовић.
Истим законом то право даје се   и члановима породица функционера који  имају право на  пензију, али су преминули прије доношења закона. Због тога право на пензију има и породица бившег премијера Жељка Штурановића.

Јавни функционери, на основу усвојеног прописа, губе право на  пензију ако су осуђени за кривична дјела корупције или организованог криминала.

У супротном, они имају право на 65 одсто основице посљедње плате на функцији коју су покривали, повећану за два одсто за сваку годину стажа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here