Насловна Политика Повјерење грађана у ДПС никад мање

Повјерење грађана у ДПС никад мање

2
ПОДИЈЕЛИ

Истраживање ЦЕДЕМ-а показало је да ДПС ужива највише повјерења међу партијама – 36,8 одсто. Главни методолог ЦЕДЕМ-а Милош Бешић је подсјетио да је та вриједност нижа него изборни резултат ДПС-а.

„Откад вршим ову врсту мјерења ово је најнижа вриједност коју смо измјерили код ДПС-а. Негативан тренд је очито резулатат оног што се дешавало изборног и након изборног дана”, рекао је Бешић.

Он сматра да је интересантно што Социјалистичка народна партија има скор од 7,8, Демос, 6,3 одсто, а УРА 1,6 одсто.

„Све када се сабере је много више него њихов коалициони изборни резултат. Та коалиција није пријала гласачима тих партија. Оне очигледно појединачно имају бољу подршку него што имају као коалиција. То је била негативна синергија која им је однијела дио гласача. Највишу штету је истрпјела УРА, која је била на стабилних четири одсто подршке прије избора”, казао је Бешић.

Он је навео да су Демократе највећи побједници, јер су направили највећи прогрес. Бешић додаје да ДФ има стабилну подршку од 21 одсто.

„Њима је јако пријао изборни и сценарио који се дешавао након избора и без обзира на све негативне конотације, притиске и отворене подјеле, њихов радикани приступ се у једном дијелу исплатио“, сматра Бешић, преноси Мина.

Он је додаао да је подршка Демосу константно у паду од оснивања те партије, да Социјалдемократска партија има 4,1 одсто подршке, Бошњачка странка између три и четири процента, а да су Социјалдемократе испод цензуса.

Најпопуларнији политичар у Црној Гори је предсједник државе, Филип Вујановић са просјечном оцјеном 2,93.

Истраживање које је урадио ЦЕДЕМ показало је да је предсједник Демократа Алекса Бечић са просјечном оцјеном 2,83 испред шеф ДПС-а Мила Ђукановића са просјечном оцјеном 2,70.

Функционер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић добио је просјечну оцјену 2,44 и испред је Душка Марковића и Миодрага Лекића (2,41).

Истраживање ЦЕДЕМ-а које је урађено почетком децембра на узорку од 1.029 испитаника је показало да су најмање популарни политичари Рашко Коњевић (1,83), Андрија Поповић (1,78), Азра Јасавић (1,73) и Драган Пурко Иванчевић који је на зачељу са просјечном оцјеном 1,68.

Упитани на кога Црна Гора треба да се ослања у спољно политичком свијету 27,2 грађана је одговорило да је то ЕУ, њих 15,4 САД, док Русију као ослонац види 20,5 одсто грађана.

Уколико би се грађани сјутра изјашњавали о чланству Црне Горе у НАТО, 39,7 одсто гласало би НЕ, а 39,5 ДА. Испитаници, њих 63 одсто, сматрају да Црна Гора треба да буде чланица Европске уније.

„Уједначена је подршка оних који су за и оних који су против. То би у случају евентуалног референдума било 50:50 или би се одлучивалио у неком промилу”, казао је Бешић.

На питање „Да ли вјерујете да ће, без обзира на ваше мишљење, ЦГ постати чланица НАТО?“ 53,8 одсто испитаних одговорило је са ДА.

У боље резултате у односу на претходну владу вјерује 19,6 одсто испитаних, у исте резултате 27,1 одсто, да ће резултат бити лошији сматра 22,2 одсто.

Од инситуција највеће повјерење грађани имају у систем образовања (59,3 одсто), затим СПЦ (53,8), здравствени систем (52,3), док у полицију повјерење има 47,5 одсто испитаних.

Најмање повјерења грађани имају у политичке партије (35,4) и ЦПЦ (18,6).

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Истраживање ЦЕДЕМ-а које је урађено почетком децембра на узорку од 1.029 испитаника је показало да су најмање популарни политичари Рашко Коњевић (1,83), Андрија Поповић (1,78), Азра Јасавић (1,73) и Драган Пурко Иванчевић који је на зачељу са просјечном оцјеном 1,68.
    da smo normalno drustvo ove gore pomenute osbe bi imale placenog pratioca i bile pod nadzorm,a mi ih stavljamo na politicki rejting1

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here