Насловна Друштво Повећао се број одлазака црногорских држављана у џихад

Повећао се број одлазака црногорских држављана у џихад

0
ПОДИЈЕЛИ

SOMALIA-SHEBAB-DISPLAY

На ратиштима у Сирији и Ираку ратује три пута више црногорских држављана него прошлог септембра, може се закључити поређењем прошлогодишњег и извјештаја Агенције за националну безбједност (АНБ) за 2013. годину.

Након што су чланови Одбора за безбједност и одбрану имали увид у извјештај АНБ-а предсједник тог скупштинског тијела Мевлудин Нухоџић казао је да у борбеним дејствима у Сирији и Ираку учествује шест црногорских држављана, а на украјинском ратишту један.

Нухоџић је у септембру изјавио да је од октобра 2012. до септембра 2015. године, у Сирији било 13 држављана Црне Горе, док су двојица била у Украјини. Тада је казао да су двојица остала у Сирији, док их се десет вратило, а један погинуо.

Црна Гора је у међувремену увела затворске казне за одлазак својих држављана на страна ратишта, те регрутовање и финансијско помагање.

 Нухоџић је казао да сваки случај, када је у питању радикална идеологија треба да забрињава.

Врло је битно да надлежни државни органи прате сваки случај и да су ово појединачни случајеви, а није организована и значајнија појава у Црној Гори. Довољно је да такви случајеви захтијевају додатни опрез и пуну пажњу државних органа. Из информација које имамо, они то раде са квалитетном регионалном сарадњом”, казао је он, наводећи да је Одбор од АНБ-а затражио да приоритет у раду буду активности криминалних група.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here