Насловна Насловна Повампирени усташки поредак: У центру Загреба са натписима „убиј Србина“

Повампирени усташки поредак: У центру Загреба са натписима „убиј Србина“

0
ПОДИЈЕЛИ

Група профашистичке омладине окупила се у понедељак на Тргу бана Јелачића у Загребу поводом обележавања дана оснивања НДХ. Припадници те групације носили су транспаренте са усташким симболима, натпис „убиј Србина“, као и спорну заставу Хрватске с првим белим пољем на шаховници.

Фотографије са скупа објавио је портал Антифашистички вијесник. Међутим, из загребачке полиције кажу да им је промакла група људи која је била окупљена на централном градском тргу, те да то тек испитују.

И по друштвеним мрежама круже фотографије на којима окупљени позирају салутирајући нацистичким поздравом, а ту је и транспарент на којем је писало „Све бих дао да је видим поносну и лепу ко У сновима“

На транспарентима су се могли видети и стихови из песме „Дух ратника“ Марка Перковића Томпсона, којег његови обожаватељи често повезују с границама велике Хрватске, наводи Антифашистички вјесник, који пише и како је све ово прошло без интервенције полиције.

Истовремено, група која се окупила у Сплиту узвикивала је усташки поклич „За дом спремни“ и то, како се наводи, у присуству представника најутицајније владајуће ХДЗ и изасланика министра бранитеља, о чему је полиција такође најавила истрагу.

„Ми сада прегледам све, не само камере. Проверавамо и предузимамо све да идентификујемо све укључене особе“, рекла је за Н1 особа задужена за односе са јавношћу загребачке полиције, чије име се не наводи.

Фотографију снимљену на тргу један од грађана је поделио на Фејсбуку уз коментар да на Тргу бана Јосипа Јелачића „у сваком тренутку има барем један полицајац у цивилу“.

„Уз то, на том простору су у близини увек барем две патроле са по два полицајца. Уз набројано, на диспозицији је цела полицијска станица у непосредној близини, а комби возило с барем десет интервентних полицајаца је у самом средишту града од 0-24“, наводи Игор Премужић.

„Група усташа је дошла на Трг републике, развила усташку заставу, истакла симбол злочиначке организације – усташа – и истакла натпис – ‘Убиј Србина’. Све је то посматрала полиција, снимала камерама… и све без реакције“, додаје Премужић.

Како каже, полиција има своје камере на том простору, а и сви остали који раде директан пренос с Трга бана Јелачића су дужни да дају полицији снимке на увид.

„Добро дошли у НДХ. Срдачан поздрав Орепићу, ма где био“, закључио је он.

Упитани да ли је тачно да у сваком тренутку на Тргу имају надзор, у загребачкој ПУ кажу да им је промакла повећа групи људи са спорним транспарентима.

„Није нам то пријављено и нисмо добили ту информацију све док се није појавила у медијима. Морамо да проверимо апсолутно све“, одговарају из полиције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here