Насловна Друштво Просјечна плата у Црној Гори 482 евра, потрошачка корпа 795,10 евра

Просјечна плата у Црној Гори 482 евра, потрошачка корпа 795,10 евра

0
ПОДИЈЕЛИ

Просјечна зарада без пореза и доприноса у јануару ове године износила је 482 евра, што је 0,8 одсто више у односу на годину раније,  док је укупна вриједност минималне потрошачке корпе  износила је 795,10 евра, саопштено је из МОНСТАТ-а

euro-pare

Просјечна (нето) зарада у јануару 2015. године у односу на исти мјесец предходне године забиљежила је раст од 0,8%.

Ако се има у виду да су потрошачке цијене у јануару 2015. години у односу на децембар 2014. годину забиљежиле пад од 0,2 одсто произилази да су реалне нето зараде у истом периоду забиљежиле пад од 0,2 одсто. Упоређујући податке из децембра 2014. године, то значи да је укупна вриједност минималне потрошачке корпе у јануару забиљежила  пад од 0,8 одсто.

Вриједност минималне потрошачке корпе за храну и безалкохолна пића у јануару ове године, у односу на децембар прошле године, забиљежила је раст од 1,1 одсто.

“Вриједност минималне потрошачке корпе за непрехрамбене производе и услуге, у односу на децембар 2014. године забиљежила је пад од 0,9 одсто, док је вриједност импутиране ренте у односу на децембар 2014. године остала непромијењена”, истакли су из МОНСТАТ-а.

potrosacka_korpa

Како се израчунава вриједност минималне потрошачке корпе

Вриједност минималне потрошачке корпе је сума издатака за храну и осталих текућих издатака која укључује купљене производе, сопствену производњу и поклоне за просјечно домаћинство које чине четири члана од којих је двоје одраслих и двоје дјеце.

Приликом одређивања минималних издатака за храну и безалкохолна пића, неопходна количина минималног калоријског уноса одређена је у износу од 2.211 килокалорија на дан по становнику, на основу најбоље праксе нутрициониста.

Вриједност минималне потрошачке корпе чине: издаци за минимум потребне хране и безалкохолних пића (која обухвата 130 прехрамбених артикала); издаци за минимално потребне непрехрамбене производе и услуге и вриједност импутиране ренте.

За израчунавање вриједности корпе за храну и безалкохолна пића од 130 производа користи се просјечна цијена у текућем мјесецу, помножена са мјесечном количином у килограмима за четворочлано домаћинство.

За израчунавање вриједности корпе непрехрамбених производа и услуга и импутиране ренте користе се индекси потрошачких цијена (ЦПИ).

Импутирана рента је процијењена вриједност закупнине за домаћинство које станује у властитом стану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here