Насловна Политика Потрошачка грозница у Венецуели, Мадуро наредио ниже цијене

Потрошачка грозница у Венецуели, Мадуро наредио ниже цијене

0
ПОДИЈЕЛИ

nikolas manuroПредсједник Венецуеле Николас Мадуро је наредио „окупацију“ тамошњих продавница техничке робе због, како су инспектори утврдили, „лихварства“, па је становништво јуче навалило да купује телевизоре, веш машине и друге производе по значајно сниженим, „фер цијенама“.

„Окупацију“ трговинског ланца Дака у којој је учествовала национална гарда и војска, Мадуро је најавио у петак увече преко телевизије.

Потом су се око Дакиних продавница у Каракасу створили дугачки редови становника, погођених инфлацијом од 54 одсто и несташицама основних потрепштина, па је ред морала да уводи национална гарда, додељујући купцима бројеве. Неки гардисти су носили аутоматско оружје.

Поједини становници, с којима је разговарала агенција Асошиејтед прес, описали су потрошачку грозницу у Дакиним „окупираним“ продавницама као „организовану пљачку“.

Инспектори су прије неколико дана утврдили „лихварско понашање“ у Даки и преузели контролу над тим приватним ланцем, а Мадуро је потом наредио да се Дакине продавнице и складишта данас отворе, али да се роба продаје по „фер цијенама“.

„Не остављајте ништа у рафовина. Не остављајте ништа у складиштима“, рекао је Мадуро, који је у сриједу наредио строжу контролу новчаних трансакција.

Предсједник Венецуеле, који је на том мјесту наслиједио преминулог Уга Чавеза, наредио је такође војсци да затвори све продавнице чији власници гомилају залихе производа или спекулишу са ценама.

Чак су и Мадурови противници исказали симпатије за његове последње мере. Мадура следећег месеца очекују локални избори.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here