Насловна Насловна Потрес у ЕУ: Грчки премијер прави заокрет ка Русији

Потрес у ЕУ: Грчки премијер прави заокрет ка Русији

2
ПОДИЈЕЛИ

„Не смемо прихватити нити признавати неонацистичку владу Украјине“,  изјавио је премијер Грчке, Алексис Ципрас, док је Гаврил Аврамидис, портпарол „Сиризиног“ коалиционог партнера у Влади, десноцентристичке партије „Независни Грци“ казао да „Грчка мора направити геополитички заокрет према Русији“. 

Aleksis Cipras

По Аврамидисовим речима, лидер „Независних Грка“ Панос Каменос, питање геополитичких савеза сматра „веома важним“.

„Наша партија је уверена да је окретање Русији крајње важно. Није случајно што је Каменос 15. јануара посетио Москву где се срео са представницима владајуће партије и председником спољнополитичког одбора Државне Думе Алексејом Пушковом„,  изјавио је Аврамидис.

Из Москве је већ стигао сигнал министра пољопривреде, Николаја Фјодорова, да ће Москва – буде ли се Грчка нашла под притиском – укинути контрасанкције нашој земљи и почети да увози нашу аграрну продукцију. При том је поменуо перспективу од 30 година“,  објаснио је лидер „Независних Грка“.
Наравно, Аврамидис је у име своје партије изразио задовољство што ће руски гас кренути преко Турске и Грчке према јужној и централној Европи.

Лидер партије „Сириза“, Алексис Ципрас, оштро је осудио владу у Украјини.
„Не смемо прихватити нити признавати неонацистичку владу Украјине“, изјавио је нови премијер Грчке.

Сергеј Марков је подржао то што Ципрас владу у Кијеву назива неонацистичком. Он сматра да на тај начин Ципрас јесте поборник демократије и слободе, насупрот оних који не признају чињенице везане за недела у Кијеву.

Може се дуго дискутовати, али су ово баналне чињенице. Ако их неки политичар не признаје већ сада, директно или посредно (Лавров их је, на пример, признао посредно), он се до будућег свргавања Порошенка са власти не може сматрати озбиљним“, изјавио је Марков и додао:

У сваком случају, не може се сматрати поборником демократије и слободе. Јер, прво мораш осудити главно кршење демократије у савременој Европи, а то су злочини Кијева, па тек потом можеш добити право да распредаш о демократији„. 

Чак и ако Ципрас буде принуђен да коригује ову позицију – њена суштина се неће изменити. А на овај начин се у Европској унији појавила прва влада која кијевску власт директно назива – неонацистима.

ЕУ нема сагласност Грчке за саопштење о Русији

Ципрас се данас обратио саопштењем изражавајући незадовољство што грчка влада није консултована поводом саопштења чланица ЕУ о растућој кризи у Украјини.

aleksis cipras 2

Лидери ЕУ су у заједничком саопштењу изразили забринутост због погоршања безбедносне и хуманитарне ситуације на истоку Украјине и осудили убијање цивила у Маријупољу, пренео је Ројтерс.

Они су такође од својих министара спољних послова затражили да размотре могућност увођења нових санкција Русији као одговор на то, мада коначна одлука неће бити донета пре самита следећег месеца.

Канцеларија тек изабраног грчког премијера који је данас представио чланове кабинета, саопштила је да је ЕУ требало да осигура сагласност Атине пре него што је издала саопштење у име свих чланица Уније.

„У том контексту ми наглашавамо да не постоји сагласност наше земље“, каже се у саопштењу Ципрасовог кабинета и додаје да је он незадовољство тим потезом Уније пренео Могерини у телефонском разговору.

Грчка има традиционално добре односе са Русијом и никад није снажно подржавала санкције ЕУ против Москве, оцењује Ројтерс.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Хвала Вам браћо Грци што сте имали слуха да изаберете оне који знају како треба да се понашају у замагљеној, нестабилној и посрнулој Европи! Ви сте увидјели да је европска прича класична превара и пљачка Држава на Балкану и стали сте на страну Православља и моћне и непобједиве Русије. Бог вам дао, наставите за интерес Православља!

  2. 0
    0

    Bravo majstore… na ovog čovjeka trebalo bi da se ugleda naša opozicija umjesto što se bestidno dodvorava američkom ambasadoru, obećavajući da će biti još poslušniji od režima i svodeći svoju političku strategiju na iščekivanje imaginarnog dana da SAD ispune obećanje da će pustiti malo njih da vladaju umjesto DPS-a…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here