Насловна Друштво Потрага за „Ћилибарском собом“

Потрага за „Ћилибарском собом“

0
ПОДИЈЕЛИ

cilibarska

Након открића једне од највећих нацистичких тајни – украдених слика великих мајстора, дјела чија вриједност износи милијарде долара, многи се надају да ће бити откривена и судбина чувене „Ћилибарске собе“, коју се нацисти током Другог свјетског рата однијели из Русије.

Слике великих умјетника модерниста од Пикаса до Шагала које су конфисковали нацисти скриване су деценијама у једном минхенском стану.

Појавила се информација о томе да садашњи „власник“ колекције Корнелиус Гурлит зна гдје се налази легендарно ремек-дјело – „Ћилибарска соба“ – однесено из околине Санкт-Петербурга, а затим „нестало“ у Калињинграду-Кенигсбергу уочи налета британског ратног ваздухопловства 1945. године.

Познати истражилац, писац, аутор књиге „Тајни објекти“ Верволф Андреј Прежездомски сматра да „Ћилибарска соба“ још може да буде пронађена.

Многи очекују да ће сада бити обновљено трагање за ријетком ризницом, изузетним умјетничким дјелом – кабинетом који је Петру Првом 1717. године поклонио њемачки владар Фридрих Вилхелм Први.

Пржездомски каже да за „Ћилибарском собом“ трагају појединци. У Калињинграду постоји друштвена организација која се тиме бави.

Експерти су одбацили претпоставку да је „Ћилибарска соба“ изгорјела. Она је могла да буде уништена за вријеме јуриша на град, можда је била похрањена дубоко под земљом. Осим тога, ћилибар као осјетљив органски материјал захтијева специјалну бригу.

Ипак, директор радионице за реконструкцију у Царском Селу, која је правила копију „Ћилибарске собе“, Борис Игдалов не вјерује да је „Ћилибарска соба“ сачувана.

Посљедњи пут „Ћилибарска соба“ виђена је, упакована у кутије, у сјеверном крилу краљевског замка неколико дана прије него што је британска авијација у августу 1944. године напала Кенисберг.

Размјере минхенског открића, те једноставност и случајност проналаска слика уливају наду да у таквим становима у Њемачкој може да буде пронађено још много тога.

О томе гдје се налази „Ћилибарска соба“ Корнелиус Гурлит, према ријечима његовог брата, обећао је да ће говорити – пред смрт.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here