Насловна Политика Потписан споразум Србије и Русије у области одбране

Потписан споразум Србије и Русије у области одбране

1
ПОДИЈЕЛИ

rusija-srbijaМинистри одбране Србије и Русије, Небојша Родић и Сергеј Шојгу, потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи у области одбране и поручили да у што краћем року треба унаприједити војну сарадњу двије државе, јавља Танјуг.

Родић је након потписивања споразума, истакао важност тог документа, јер он, како каже, послије 15 година регулише односе између Војске Србије и Војске Руске Федерације на новим основама.

Према његовим ријечима, потписивање данашњег споразума јесте логичан слијед сарадње са Руском Федерацијом и потписивања Декларације о стратешком пријатељству у мају ове године, који је регулисао стратешко-политичку сарадњу двије државе.

„Сада имамо документ о стратешко-одбрамбеном нивоу сарадње , базиран на партнерским односима који подразумијевају континуитет без осцилација“, рекао је Родић.

Он је истакао да потписивање данашњег Споразума води ка заједничком циљу, односно очувању мира у свијету, и када је ријеч о Војсци Србије, подразумијева подизање њене оперативности, функционалности, флексибилности, мобилности и респектабилности.

„Наш циљ је модерна и савремена војска“, поручио је Родић.

Он је додао да данашњи Споразум представља кровни документ, из кога ће проистећи остали документи о сарадњи са Руском Федерацијом.

„Ово је први пут послије 14 година да министар одбране Руске Федерације посјећује Србију. То говори и о нашем одређењу за будућу сарадњу“, рекао је Родић и захвалио Шојгуу на свему што је учинио за Србију док је био министар за ванредне ситуације.

Министар одбране Руске Федерације оцијенио је да је у посљедње вријеме повећан квалитет сарадње Русије и Србије, али да треба још радити на томе, јер је у посљедње двије деценије он драсточно опао.

„Пред нама је да урадимо више када је ријеч о сарадњи у области војне индустрије. Посљедњих 15 – 20 година смањио се ниво ове сарадње до драстичног, рекао бих непристојног нивоа и зато треба да то поправимо у најкраћем року“, рекао је Шојгу.

Према његовим ријечима, након потписавања данашњег Споразума, у разматрању су још три споразума, од којих је главни о војно-техничкој сарадњи.

Шојгу је додао да је данас са Родићем разговарао о школовању српских официра у војним школама Русије, о заједничким вјежбама ПВО и ВО, о већој сарадњи Генералштабова двије државе као и проширењу сарадње када је ријеч о ПВО, ВО и копненој војсци Русије и Србије.

„Надам се да ће у августу наредне године српске екипе моћи да учествују у такмичењу тенкиста, што је код нас већ постала традиција и на чему учествује више земаља“, рекао је Шојгу и поручио да се нада динамичној и плодној сарадњи.

Послије разговора са Родићем, Шојгу ће се касније у току дана састати са првим потпредсједником Владе Александром Вучићем, а затим и са предсједником Србије Томиславом Николићем, који ће му уручити Орден српске заставе првог степена.

Шојгу ће орден добити за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Након тога , Шојгу ће заједно са Родићем положити вијенце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик руском војнику.

Шојгу се јуче састао са премијером Србије Ивицом Дачићем, са којим је разговарао о унапређењу сарадње у области војне индустрије.

Договорено је и да Србија и Русија наредне године заједнички обиљеже 70 година ослобођења Београда.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here