Насловна Колумне Постоји једна земља…

Постоји једна земља…

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Милан Ружић

Не морате веровати у оно што ћете прочитати, али имајте то на уму док не отворите очи.

Постоји једна земља која није оно што је! У тој земљи се нико њен ни за шта не пита! Та земља живи од лажи, а умире од истине! У тој земљи главну реч воде они који дођу из других земаља! У њој су странци домаћини, а домаћи су странци! У тој земљи глупост је протерала памет! Ова земља има народ, има заставу, има уставе и законе, али народ је небитан, застава је занемарена, устав и закони су ту да се о њих оглуше! У тој земљи људи живе ни од чега! У тој земљи животиње живе од људи! У тој земљи грех је одомаћен! То је земља у којој се Ђаво не изува кад у њу улази!

Постоји земља у којој сви ћуте! То је земља коју су кривили за све! Ту су земљу кидали, богатили је осиромашеним уранијумом, живу сахрањивали, а опет су сви ћутали! У тој земљи одлучују они које нико ништа и не пита! Народ те земље је страдао, а сада за њега причају да је он убијао! У тој земљи криминалци су изашли из затвора и ћелије уступили поштенима! У тој земљи Бог не значи ништа, па Га се нико и не плаши! Ту земљу воле само они који су из ње побегли! Говорим вам о земљи која је приватизована. Цела! Говорим о земљи у којој се прави више кладионица, него школа! Причам вам о земљи у којој има више аутомобила него људи! Говорим о земљи у којој од људи једино мање има хлеба!

Тамо су одгајани победници! То је земља која је одбранила свет! Земља која је своју милост код Господа оправдала свим оним што је чинила! У питању је земља која је сневала, волела и певала! Сада је та земља понижена! Данас та земља плаче! У њој нико ништа не сања! Не воли више ни себе саму!
Постоји земља коју прекраја како ко хоће! Постоји иако се за то не може утврдити да ли је у питању постојање или имагинација! Постоји земља у којој се све гаси! У њој сунце никада не залази, јер није ни излазило!

Ред у тој земљи постоји! Тачније, постоје редови! Тамо су редови испред амбасада, испред болница, на границама! То су редови иза екрана, испред врата куће велике браће, редови у банкама за кредит, редови испред бироа за запошљавање, редови испред онога што није у реду! У тој земљи нема реда тамо где треба да га буде!

Та земља о којој причам је умивена злочином и окупана је крвљу, и то својом! Она је кићена гробовима својих мученика о којима се нико не брине! Рањена је, али се понаша као да је мртва! У њој је једина светлост она са телевизора!

Постоји једна земља у којој су сви слепи! У тој земљи су сви глуви! У њој су, изгледа, и сви неми! У таквој земљи се не смеш истицати! У њој се не сме размишљати! Тамо се не сме тражити оно што вам припада, али се сме отети! Из те земље сви одоше, а прича се да ће бити боље! Можда хоће, али коме? Коме ће бити боље ако у тој земљи не буде никога?
Знам да мислите да претерујем. Мислите да се нико никада није срозао толико! Уверени сте да таква земља не постоји и да сам ја лажов! Размакните завесе и погледајте напоље! И даље сте сигурни да не постоји?

4 КОМЕНТАРИ

 1. 4
  1

  To i nije netačno …
  Ali … Ali postoji i još jedna zemlja. Suncem okupana, najljepša Planina!
  Ista ona, nekad.
  To je ona zemlja slobodnih ljudi, kako su Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci oduvijek slobodi zakleti.
  Tučine i crne magle koje su pritisnula otadžbinu ponosnog srpskog plemena često zaklone zavičajne pejzaže, prst pred okom se onda ne vidi, ni svi oni ljudi, ni oni, što žive po starim adetima svojih pređa, svi oni slobodni u neslobodi!
  Kako su oni još i slobodniji od slobodnog.
  Kako je i onda tako bilo kada je silni Agaren bio pritisnuo na svijet, bačio ga u lance.
  Samo tamo, samo ovđe, pod oblake u najljepšu Planinu onu, živio je prkosan i inatan čovjek zaklet sebi i svojoj slobodi.
  I u ove dane on dopire, svojim se potomcima pruža u sadašnjost i stremi u budućnost isto onako odlučno i nepokolebljivo!
  Ko nevjeruje neka pođe u Berane! U Vasove neka pođe, sve će mu se kazati samo!
  Tamo su magle još onda odgušile i utekle među nesoje kojima ni onda u ona stara i veličajna vrjemena nije svitalo!
  Otud Berane razdanjuje, još samo malo danak će da svane u cijelu nju, u onu Srbinovu najljepšu Planinu koja je svima bila uzor i sanak pusti.
  Koji smo mi uvjeliko živjeli izvan svake zapitanosti ko smo, kudijen idemo i đe ćemo stizati!
  … Srbi iz srpske Crne Gore, Crnogorci!
  Kako onda, tako i danas.
  Ko to ne vidi neka još jednom razmakne zavjese stvarnosti.
  Tamo, tamo neđe po dubini, u daljinama videće slobodne ljude i slobodnu Srbinovu zemlju!
  … I ne samo u Beranama.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here