Насловна Политика Постигнут договор с Ираном

Постигнут договор с Ираном

0
ПОДИЈЕЛИ

IRAN NUCLEAR ISFAHAN

Иран и велике силе постигли су прошле ноћи у Женеви договор о иранском нуклеарном питању, јављају агенције.

Потврду да је споразум ноћас постигнут, дали су француски и ирански министри спољних послова, кратко изјавивши новинарима који су чекали у хотелском лобију, да су се двије стране договориле.

,,Да, имамо договор“, рекао је шеф дипломатије Ирана Мохамед Џавад Зариф, након пет дана преговора.

Слично је одговорио и француски министар Лоран Фабијус, подигавши палац у знак потврде о успјешном завршетку разговора.

Према ранијим наводима медија, циљ је био да Иран пристане на шестомјесечно замрзавање свог нуклеарног програма, док би истовремено у том периоду биле дјелимично укинуте санкције.

Ројтерс преноси ријечи неименованог западног дипомате, који је рекао да ће Иран моћи да добије 4,2 милијарде долара, након што заустави свој нуклеарни програм.

Амерички предсједник Барак Обама касно синоћ се из Бијеле куће обратио нацији, рекавши да је договор с Ираном „важан први корак“, који ће спријечити ту земљу да направи нуклеарно оружје. Он је обећао и да САД неће уводити нове санкције Ирану током наредних шест мјесеци, што ће, како наводи АП, сигурно разљутити оне америчке конгресмене који су се залагали за још оштрије мјере. Обама је, ипак, поручио да ће притисак бити појачан, ако Иран не буде у потпуности испунио договорено.

Касно синоћ се огласио и израелски министар за обавјештајне послове Јувал Стајниц, који је изразио незадовољство постигнутим договором, казавши да је у питању „превара“. Стајниц, који је задужен за надзор иранског нуклеарног програма у израелској влади, рекао је да нема разлога за славље због тог договора.

,,Договор који је постигнут заснива се на иранској превари и самообмањивању“, закључио је министар.

Свјетске силе траже од Ирана да у потпуности обустави свој нуклеарни програм, зато што сматрају да покушава да произведе атомску бомбу, док Техеран тврди да је сврха тог програма искључиво мирнодопска –производња струје и изотопа у медицинске сврхе.

У преговорима учествују пет сталних чланица Савјета безбједности УН (САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска) и Њемачка, односно група П5+1.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here