Насловна Политика Послодавац и одборник ДПС изабран за вођу синдиката

Послодавац и одборник ДПС изабран за вођу синдиката

0
ПОДИЈЕЛИ

Последњих дана прошле године дошло је до необичног трансфера у Даниловграду када је Веселин Гига Митровић, одборник Демократске партије социјалиста, одборничке клупе замијенио синдикалним. Митровић је прије десетак дана изабран за шефа синдикалног повјереништва Савеза самосталних синдиката у Даниловграду и на том мјесту замијенио је Светомира Стаматовића, досадашњег предсједника синдиката.

sjednica-danilovgrad

Ову информацију „Дану“ је потврдио лично Веселин Гига Митровић.
„Скупштина синдиката је прије десетак дана предложила, а потом ме и изабрала за предсједника синдиката у Даниловграду – каже Митровић.

Он додаје да је прије неколико дана поднио захтјев за престанак свих политичких функција и очекује да његов захтјев буде прихваћен.

Веселин Гига Митровић је у последња два скупштинска мандата био одборник ДПС-а, а више пута се његово име спомињало у јавности због напада на опозицију и грубих ријечи изговорених на њихов рачун. Последњи пут то се десило на сједници Скупштине општине, одржној крајем прошле године, када је због ућуткивања једног одборника Демократског фронта морао да се јавно извини представницима странака.

Веселин Гига Митровић је до прије неколико година био и представник Уније послодаваца у Даниловграду, а и данас је предузетник и бави се угоститељством и власник је кафане у центру града. Његово име се помињало и поводом продаје плаца за изградњу новог гробља у близини Бранеловице, а дио овдашње јавности је сматрао да је то урађено мимо актуелних прописа и да локална управа није расписала конкурс за куповину парцела, већ је мимо огласа купила земљиште које је наводно власништво Веселина Митровића.

У Унији слободних синдиката наглашавају да је златно синдикално правило да челници те организације не смију бити политички ангажовани, а посебно не смију бити чланови страначких служби.

„Правило синдикалне борбе код нас и свуда у свијету подразумијева да су вође синдиката ванстраначке личности. Политичко и синдикално дјеловање је неспојиво и у нашем статуту то је јасно одређено. Сви који се налазе у нашим филијалама прије ступања на функцију синдикалног вође морају прво да потпишу изјаву да нијесу чланови странака, а посебно да не обављају неку страначку функцију. Не бих могао да коментаришем случај Митровића у Даниловграду, јер се ради о другом синдикату, али мислим да и они у својим документима имају норме које забрањују истовремено политичко и синдикално анагажовање – каже Вукашин Зоговић, предсједник Главног одбора Уније слободних синдиката.

Ништа добро за раднике

У Демократском фронту сматрају да је избор Веселина Митровића за предсједника синдиката велики промашај и да радници његовим избором неће доћи до било каквог бољитка. Чедомир Ђуровић, одборник ДФ, каже да садашњи синдикат нема никакве везе са некадашњом радничком организацијом и да челне људе у њима не бирају радници него политичари.

„Претпостављам да је локални ДПС одлучио да свог одборника предложи за предсједника синдиката. Мрежом активиста којих има свуда, па и у синдикату, они су обезбједили подршку за свој предлог. Главно им је било да задовоље своје амбиције и интересе сарадника, а како ће бити радницима то њих не интересује – закључује Ђуровић.

И поједини представници синдиката даниловградских фирми били су изненађени информацијом да је Митровић изабран за шефа синдикада у Даниловграду.Са невјерицом су коментарисали да то није могуће и да ће јавно нешто рећи о томе тек када се „својим очима увјере да је Митровић промијенио занимање и да је преко ноћи од политичара постао раднички лидер“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here