Насловна Друштво Последњи руски цар међу Србима

Последњи руски цар међу Србима

0
ПОДИЈЕЛИ

Посетиоци Храма Светог Саве имају ексклузивну прилику да виде оригиналне личне фотографије руске царске породице Романов. Део збирке царског фотографа открива посебне везе руске породице са краљевским породицама српском и црногорском.

romanov

Изложба „Четири века дома Романових — буђење сећања“ биће отворена је данас у крипти Спомен Храма Светог Саве, поводом црквеног празника посвећеног трагично страдалој породици последњег руског цара.

Било је потребно две године да се, уз помоћ задужбине Карла Буле, царског фотографа из доба Николаја II Романова, формира изложба његових радова, која је ексклузивна, како за Србију, тако и за Русију. Реч је о 500 оригиналних фотографија, које су историјски преглед догађаја у Русији током четири стотине година владавине чувене породице. Ту су и репродукције сликарских дела, насталих пре изума фотографије. Изложба ће бити посебно занимљива и самим фотографима, каже за Спутњик протонеимар Храма Светог Саве др Војислав Миловановић, који је иницијатор изложбе.

„Технологија фотографије је у то доба у Русији била за педесет и више година испред фотографије у остатку света. То су изузетне фотографије, не само класичне, већ и што би данас рекли ’лајф‘ фотографије, из живота породице Николаја II Романова. Руска технологија у то доба је била изузетна. Занимљиво је да је у то доба била развијена и колор фотографија. Крајем 19. и почетком 20. века у Русији је постојала колор фотографија која се у Европи појавила тек много касније. То је посебна технологија која нема везе са садашњом“, истиче др Војисалв Миловановић.

Током владавине Романових, српски народ са Русијом повезују бројне нити, посебно за време ратова ослобођења и независности, односно Великог рата, када је Николај II стао у заштиту Србије, у време када јој је претило уништење. Изложба је конципирана као подсетник и скуп визуелних белешки које указују на чињеницу да је период владавине Романових оставио дубок траг у историји не само Руског царства, већ и читавог света.

Историчари кажу да је цар Николај гајио изузетну наклоност према Србији и српском народу. У време његове владавине, на двору је живело више Срба, а кћерка српског краља Петра била је удата за једног од Романових. Две кћерке црногорског краља Николе такође су биле удате за Романове.

valentin elbek

„Изложба доноси низ занимљивости, које могу да назовем пикантеријама. Посебно је занимљив однос Србије и Русије из тог доба, који је и родбински. Многи који нису знали шта је представљала Руска империја и ко је био руски император, моћи ће много тога да науче. Имаће прилику да виде српску и црногорску делегацију приликом царевог венчања. Представићемо и фотографију једног пиротског ћилима који је у Русију стигао из Пирота, као свадбени поклон“, каже протонеимар.

Царска династија Романов је владала Русијом од 1613. до Октобарске револуције. Тада је, без суђења, побијено седамнаест чланова породице Романов.

Године 2000, Руска православна црква је канонизовала цара Николаја II и погубљене чланове породице, њихов црквени празник је 17. јула, па ће отварању изложбе претходити света архијерејска литургија, коју ће у Храму служити патријарх српски Иринеј.

romanovi

Изложба „Четири века дома Романових — Буђење сећања“ отворена је до 30. јула ове године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here