Насловна Друштво Последња жеља Фидела Кастра: Забранити улице и споменике по његовом имену

Последња жеља Фидела Кастра: Забранити улице и споменике по његовом имену

0
ПОДИЈЕЛИ

Кубански председник Раул Кастро најавио је синоћ да ће Куба забранити да се подижу споменици и улице називају по његовом преминулом брату и симболу револуције Фиделу Кастру, у складу са његовом жељом да се избегне култ личности.

Ово саопштење објављено је у суботу увече после седмице националне жалости због смрти Фидела Кастра, а уочи данашњег полагања урне с његовим пепелом у Сантијагу де Куби, преноси АП.

„Револуционарни вођа одбацивао је било какав облик култа личности, а у томе је остао одлучан и у последњим сатима живота, инсистирајући да се након његове смрти његово име никада не употреби за називе институција, улица, паркова и других јавних места, и да му никада не буду подигнуте бисте, статуе нити други облици почасти“, рекао је Раул Кастро у обраћању великом броју људи окупљених у Сантијагу.

Он је додао да ће кубански парламент на наредном заседању гласати о закону којим ће бити испуњене жеље његовог брата, који је преминуо прошле недеље у 90. години.

Урна с Фиделовим пепелом стигла је јуче у Сантјаго де Кубу, где ће данас бити положена у земљу поред маузолеја борца за кубанску независност Хосеа Мартија, после деветодневне жалости.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here