Насловна Политика Последице Брегзита: Каталонци желе нови референдум

Последице Брегзита: Каталонци желе нови референдум

0
ПОДИЈЕЛИ

Присталице независности Каталоније сматрају да „Брегзит“ и могућност одржавања новог референдума о самоопређљењу Шкотске представљају добре аргументе за остварење њихових циљева због чега су затражили поновно одржавање референдума у том региону на североистоку Шпаније.

„Док се Шкотска припрема за расправу са Бриселом о одржавању другог референдума, без страха можемо да кажемо да је дошло вријеме и за наш референдум“, објавио је на „твитеру“ председник Каталонске националне скупштине Јорди Санчез.

Каталонски председник Карлес Пуџдемон је изјавио да је у Британији „победила демократија јер је британски народ добио могућност да гласа“.

„После избора желимо да чујемо предлог будуће шпанске владе о организовању референдума у Каталонији. Слушаћемо предлоге, али од референдума не одустајемо“, рекао је Пуџдемон.

Конзервативна Народна странка која је на власти у Мадриду, сматра да би по питању самоопредељења требало консултовати не само Каталонију, него и целу Шпанију, док Пуџдемон истиче да је Британија сама донела одлуку о изласку из ЕУ, без гласања осталих чланица Уније.

Левичарски политичар Габриел Руфан је истакао да би волио да Каталонија има политичара попут британског премијера Дејвида Камерона који је два пута позивао грађане на биралишта.

У Шпанији се 26. јуна одржавају нови парламентарни избори зато што четири водеће партије нису успеле да формирају владу након децембарских избора.

Поборници каталонске независности већ неколико година захтевају одржавање референдума попут оног који је у септембру 2014. године одржан у Шкотској, када је 55 одсто бирача гласало против независности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here