Насловна Политика После краха резолуције политичке групе ЕУ, имају резервни план

После краха резолуције политичке групе ЕУ, имају резервни план

0
ПОДИЈЕЛИ

Представници водећих политичких група усагласили су у среду нацрт резолуције Европског парламента о Сребреници, о коме ће се у четвртак гласати на пленарној седници у Стразбуру. У овом тексту се између осталог истиче да је то био највећи ратни злочин у Европи од краја Другог светског рата.

Parlament EU

У нацрту се наводи да се резолуција доноси „поводом обележавања 20. годишњице чина геноцида и етничког чишћења„.

Пише да су Сребреницу заузеле снаге босанских Срба под вођством генерала Ратка Младића и под руководством тадашњег председника РС Радована Караџића и наводи се да су током неколико дана крвопролића, више од 8.000 муслиманских мушкараца и дечака снаге босанских Срба, под командом генерала Младића, по кратком поступку погубиле.

Каже се да је близу 30.000 жена, деце и стараца присилно протерано у кампањи етничког чишћења, а да је велики број жена силован.

Предлогом резолуције се наглашава да се на овај начин одаје почаст свим жртвама геноцида у Сребреници и осуда свих злодела почињених током ратова у бившој Југославији. Најјаче се осуђује геноцид у Сребреници, уз истицање да такви ужасни злочини никада не смеју да се понове, одбацују, поричу, релативизају или погрешно тумаче.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here