Насловна Политика Посланик румунске владајуће партије тражи протјеривање амбасадора САД

Посланик румунске владајуће партије тражи протјеривање амбасадора САД

1
ПОДИЈЕЛИ

Посланик из редова румунске владајуће Социјал-демократске партије – Ливиу Плешојану – јавно је затражио да буде протјеран амерички амбасадор у Букурешту Ханс Клем, преносе „Факти“. Он је истакао да се амбасадор мијеша у рад румунске владе и румунског парламента. За разлику од Владе Црне Горе али и дијела опозиције која на договоре иде у амбасаду САД, ево примјера из региона гдје се посланици, и то владајуће партије, буне против мијешања Америке у унутрашњу политику независне државе.

„Пошто се он више пута мијешао у унутрашње ствари моје земље, захтевам да Ханс Клем буде одмах протјеран,“ нагласио је Плешојану и додао:

„Букурешт више не може трјепети мијешање амбасадора у рад парламента и владе, као и у румунску политику у цјелини. Захтијевам да се Вашингтон према Румунији односи са реалним уважавањем.“

Посланик је упозорио да ће, уколико министар спољних послова и премијер не предузму хитне мјере, то значити да они прећутно пристају да Румунија има статус колоније којом се управља иза океана.

Румунски министар правде Тудорел Тоадер је предложио да државног тужиоца, шефа управе за борбу са организованим криминалом и тероризмом, као и шефа управе за борбу против корупције, именује Врховни сјавет магистратуре на предлог министра правде, што значи да се из процедуре именовања искључује предсједник Румуније, наводе „Факти“.

Након тога је Амбасада САД је саопштила да је Вашингтон „забринут за независност (румунског) правосудног система” те да су ту забринутост изазвали предлози румунског министра правде Тоадера, на шта је реаговао Плешојану тражећи његовог протјеривање из државе.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here