Насловна Политика Посланицима забрањени пописни подаци

Посланицима забрањени пописни подаци

0
ПОДИЈЕЛИ

Достављање базе индивидуалних података са пописа становништва из 2011. године Анкетном одбору од стране Монстата, сходно Закону о парламентарној истрази, није у складу са Законом о заштити података о личности, одлучио је Савјет Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама, којем се у септембру прошле године обратио Монстат.

poslanici

У поднеску Монстата наведено је већ дуже од годину дана у судском процесу који је инициран захтјевом Анкетног одбора за прикупљање информација и чињеница о догађајима који се односе на рад државних органа поводом објављивања аудио-снимака и транскрипта са сједница органа и тијела Демократске партије социјалиста, сходно Закону о парламентарној истрази, а у вези са достављањем електронске базе података која садржи информације о броју пунољетних црногорских грађана који живе на територији Црне Горе, са прегледом по општинама, годинама рођења и именима лица.

Монстат је Агенцији саопштио да није доставио тражене иодатке, због чега је предсједник анкетног одбора Коча Павловић поднио тужбу. Управни суд је два пута налагао Монстату да достави тражене податке, позивајући се на Закон о парламентарној истрази.

Агенција је у рјешењу којим се забрањује достављање података, цитирала више домаћих и ратификованих међународних докумената, уз оцјену да су одлукама Управног суда повријеђене националне одредбе везане за заштиту права приватности у односу на заштиту података о личности којим се обезбјеђује интегритет и достојанство сваког грађанина Црне Горе.

Повријеђена уставна права

Савјет у рјешењу наводи да је одлукама Управног суда, у конкретном случају, дато превелико дискреционо овлашћење анкетном одбору јер су истим повријеђена Уставом гарантована права заштите личних података грађана Црне Горе.

Предметна норма Закона о парламентарној истрази, сходно цитираној регулативи, јесте ограничена важећим прописима, ин специес, заштите личних и повјерљивости статистичких података. Дакле, лични подаци се не могу обрађивати у већем обиму него што је потребно да би се постигла сврха обраде (начело сразмјерности), нити на начин који није у складу са њиховом намјеном, односно када се статистички подаци дају на коришћење, ти подаци се морају дати у облику који не открива идентитет лица, указано је у решењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here