Насловна Друштво Пoскупљење електричне енергије – нови харач породице Ђукановић

Пoскупљење електричне енергије – нови харач породице Ђукановић

2
ПОДИЈЕЛИ

ДФ са горчином констатује да све што смо говорили грађанима Црне Горе током изборне кампање се догађа. Казали смо да уколико овај режим остане на власти, тада ће се наставити промашена економска политика и социјални суноврат који Црну Гору до краја одређују као колонијалну државу.

Истакли смо да ће између осталог поскупјети електрична енергија и то у корист породице Ђукановић, њихових тајкунских ортака и енергетског лобија. Потпис на овакве срамне рачуне неће бити Ђукановићев, већ ДПС-а , Бошњачке странке, СД-а, ХГИ-а и Форце. Посебна одговорност је на представницима Бошњачке странке.

Јучерашња одлука Министарства економије да четири пута повећа намет грађанима Црне Горе за тзв. подстицај производње електричне енергије из обновљивих извора је у корист сина неформалног а суштински фактичког шефа режима, и не може се назвати другачије осим безобразлуком, дрскошћу и осионошћу. Он дефинитивно мисли да су грађани Црне Горе само робови у његовој приватној држави.

Демократски Фронт му поручује да ће као будућа извршна власт укинути ову срамну одлуку и да ће надокнаде бити враћене грађанима, а да ће Ђукановић и његова лоповска дружина све морати да врате – и новац, и хотеле и фабрике које су опљачкане.

Демократски Фронт и овом приликом истиче и упозорава и друге опозиционе политичке чиниоце и синдикате да само демократским протестима можемо доћи до пријевремених слободних избора и смијенити ову криминалну и окупаторску дружину. Бојкот парламента је потребан, али не и довољан.

Подсјећамо грађане и стручну јавност да смо увијек нудили оптимална економска ријешења, те да смо потенцирали да је енергетска самодовољност један од услова државне самосталности, да је неопходно да држава газдује електропривредом, да су велике инвестиције у обновљиве изворе електричне енергије посебно оне чији су техно-економски и еколошки параметри супериорни, као што је хидропотенцијал- приоритена активност одговорне Владе.

Конкретно, предлагали смо да хитно треба изградити хидроцентрале Крушево и Комарницу, да оне заједно са Пивом треба да раде синхронизовано, да еколошки треба валоризовати угаљ, и санирати Термоблок И и изградити Термоблок II, самим тим спасити грађане Пљеваља од еколошке катастрофе. Такође неопходан је споразум са сусједима око валоризације заједничких водотока – посебно са БиХ. Зато имамо довољно стручне памети, а развојна банка коју већ годинама предлажемо била би финансијска подршка. Један од предуслова за стварање здраве енергетске прице је свакако и раскид уговора са италијанским комуналцима, компанијом А2А.

Да су нас послушали када смо први пут предлагали ове моделе, данас би имали више од два и по пута већу производњу електричне енргије. Нормално искоришћена прије свега кроз реалну економију и конкурентну производњу.Грађани Црне Горе би умјесто сада најскупље струје, плаћали дупло нижу електричну енергију.

Колико је отуђена ова власт показује и чињеница да и са оваквимстањем у Електропривреди и Електропреносномсистему производна цијена електричне енергије за домаћинства и мале купце који не припадају категорији домаћинства је негдје око 3,5 центи а грађани је плаћају више од два пута скупље.

На крају ДФ поручује Ђукановићу – грко ће ти запасти све досадашње пљачке, па и ова коју си чинио и коју чиниш над грађанима Црне Горе.

Проф др Бранко Радуловић
Члан предсједништва ДФ и замјеник предсједника Покрета за промјене

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    …nije četiri put poskupila…! Nego ,…što je račun manji za utrošenu enrgiju-to je procenat poskupljenja veči…! I usput-zaboravite ono smanjenje struje za 5% od novembra.2016 godine! E bo…sve pokradoše-opljačkaše liši onoga što je za NEBO SVEZANO…!!!! A što su potvrdili-smanjenjem plata svojije-za 8 %-a osnovicu početka 2016 povećali koliko-molim odgovor znavenije indžinijera eletrike-na dužnost ministara kukuekonomiji…?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here