Насловна Поглед Портрет најјачег кандидата за Трамповог државног секретара: Путинов пријатељ који смета и...

Портрет најјачег кандидата за Трамповог државног секретара: Путинов пријатељ који смета и републиканцима

1
ПОДИЈЕЛИ

Ко је Рекс Тилерсон, извршни директор Ексон Мобила, којем ће, према најавама америчких медија, бити понуђено место државног секретара, најважнија позиција у администрацији новоизабраног председника Сједињених Америчких Држава?

Избор Тилерсона, можда је и најконтроверзнија одлука Трампа у мору чудних одлука које је донео у претходних неколико недеља, а све због пријатељства директора Ексона са председником Русије Владимиром Путином. Ексон Мобил сарађује са Росњефтом, нафтном компанијом у власништву државе од 2011. године.

Њих двојица познају се више од две деценије, а Путин је Тилерсону доделио Орден пријатељства 2013, годину дана пре него што су односи Америке и Русије почели да додатно захладњују због кризе у Украјини.

Тилерсон, који нема никакво искуство у дипломатији ван енергетског реона, мораће и да одговори на питање да ли наставити са санкцијама Русији, које је у више наврата критиковао.

Након увођења санкција Тилерсон је рекао да верује да су оне неефикасне а своје ставове је изнео и америчким званичницима. Његова компанија, објављено је у октобру ове године, због санкција је изгубила милијарду долара.

Његови ставови и односи са Русијом засигурно ће бити тема током расправе у Сенату, а одлуци Трампа противе се чак и републиканци.

Сенатор Џон Мекејн, републиканац из Аризоне рекао је да је забринут због пријатељства Тилерсона и Путина.

„Путин је насилник и свако ко га описује другачије, лаже“.

Ипак, пословни успех будућег државног секретара је референца коју Трамп веома цени, као и лојалност, коју, како пише Њујорк тајмс, Тилерсон исказује. Њих двојица су се састали у суботу у Трамповој кули. Тилерсон је, тврди амерички лист, избор Стивена Бенона и Трамповог зета Џареда Кушнера.

Уколико добије „амин“ од Сената, Тилерсон ће се као државни секретар састајати са многим светским лидерима са којима је већ сарађивао као представник Ексона.

Поред Русије, мораће да се бави и горућим проблемима у Сирији, односима САД са Кином и нуклеарном претњом из Северне Кореје. Начин на који ће морати да се суочи са проблемима веома је другачији од онога на шта је навикао.

Људи са којма је радио у Ексону описују га као јаког вођу, који је навикао да доноси одлуке и даје наредбе. Због чега их је веома изненадило то што је заинтересован за посао у којем његова реч неће бити последња.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Делује као чиста новинарска патка: избор Тилерсона директно ће, по анти-трамповском медијском савезу, потврдити Путинову умешаност у изборе у САД.

    Но, све је могуће.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here