Насловна Друштво Порторико пред колапсом, САД страхује

Порторико пред колапсом, САД страхује

0
ПОДИЈЕЛИ

Државни дуг Порторика износи 72 милијарде долара, а највећи део државних обвезница је у рукама хеџ фондова, пише амерички магазин Тајм.

dolar

Неуспех у решавању дужничких проблема Порторика би, према оценама америчког министра финансија Џејкоба Луа, могао скупо да кошта ту територију, али и читаве Сједињење Америчке Државе.

Лу је зато позвао Конгрес да предузме акције за решавање кризе и да се донесе амандман на Закон о стечају како би се олакшало реструктуририрање дуга, који према тврдњама власти у Порторику, не може бити враћен, преноси британски лист Фајненшел тајмс (ФТ).

Према извештају групе, коју чине 34 хеџ фонда, а који су за њих урадили бивши економисти Међународног монетарног фонда, издаци Порторика на образовање су порасли за 39 одсто на 4,8 милијарди долара у протеклој деценији. Чак и уз то повећање, та острвска држава по студенту троши само 8.400 долара у поређењу са националним просеком у САД од 10.667 долара, објавио је британски лист Гардијан. „Реални трошкови по студенту су знатно порасли, али није било подизања квалитета образовања“, изјавио је један од тројице бивших економиста ММФ-а, Жозе Фајжгенбаум.

Амерички министар финансија инсистира на томе да нема изгледа да САД обезбеде пакет помоћи за економски посрнулу територију.

„Наставак погоршања економских и фискалних услова у Порторику би могао додатно да угрози инвестиционе портфолије пензионих фондова широм земље. Значајан део дуга Порторика је и даље директно у рукама појединих малопродајних инвеститора, или индиректно у муниципалним обвезницама које поседују“, наводи Лу у писму упућеном републиканској сенаторки Орин Хеч, која председава Финансијским комитетом Сената.

С друге стране, хеџ фондови, у чијем су власништву на десетине милијарди долара вредне обвезнице Порторика, предлажу да за избегавање банкрота, порториканске власти повећају порезе, смање број наставника и затворе школе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here